Багато айтівців не обліковані і не хочуть іти до ТЦК

15:27 15 лютого 2024 р.

Фото до новини

А наявність статусу резидента Дія.City спрощує отримання статусу критичної компанії.

Айтівці закликають не підтримувати законопроєкт про мобілізацію у нинішньому вигляді та скаржаться, що документ "створює напругу між бізнес-середовищем, суспільством і державними інституціями". "Основна проблема в тому, що багато айтівців фактично не стоять на обліку і не хочуть іти до ТЦК", – каже Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT в інтерв'ю для Liga.Tech, пише DailyLviv.com.

- Основна проблема в тому, що багато айтівців фактично не стоять на обліку. Вони не хочуть іти до ТЦК, і що робити з цим, ніхто не знає. Сьогодні існує може й не дуже проста, але зрозуміла система бронювання. Для критичних компаній бронюється 50% військовозобовʼязаних. Це був дуже важкий компроміс – військові хотіли менше, ми хотіли більше, але домовилися наполовину. Ми не можемо сьогодні дозволити бронювати 100% – хто ж тоді буде воювати? У військових є на це запит.

Усе це стосується резидентів Дія.City. Якщо компанія не резидент, то їй буде важко отримати статус критичного підприємства і забронювати працівників. Наявність статусу резидента Дія.City спрощує отримання статусу критичної компанії.

- Чому не можна бронювати ФОПів і гіг-контракторів?  

- Законом встановлено, що бронювати ФОПів не можна. І це не стосується виключно ІТ. Щодо гіг-контрактів було дискусійне питання. Ми хотіли наполягати, але в Міноборони була своя позиція. Вони не бачать спеціальностей у гіг-контракторів, на відміну від штатних працівників, тому їм важче відстежувати, кого бронювати.

Якщо людина працює на гіг-контракті, він завершується, то вона може написати заяву і перейти на штатну позицію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів