108 пожеж виникли у храмах на Львівщині за 27 років

17:00 7 серпня 2018 р.

Фото до новини


Фото: lviv.dsns.gov.ua

Начальник відділу пожежної безпеки й заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Львівській Орест Галонько завітав на обласне радіо аби обговорити проблематику виникнення пожеж у сакральних спорудах, роз’яснити причини та наслідки від пожеж у дерев’яних церквах.

Про це повідомили у вівторок, 7 серпня, в прес-службі Головного управління поліції у Львівській області, де також розповіли: «Для участі у ефірі запросили й голову Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрія Салюка».

«5 серпня в селі Велика Горожанна в Миколаївському районі виникла пожежа у церкві «Введення в Храм Пресвятої Богородиці» УГКЦ. Церква дерев’яна, 1798 року забудови, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Внаслідок пожежі вогнем було знищено церковний інвентар та майно на площі 90 квадратних метрів, три куполи та дерев`яні перегородки на площі 50 квадратних метрів, а також пошкоджено внутрішні дерев`яні стіни на площі 125 квадратних метрів», – нагадали в обласному управлінні ДСНС.

«На жаль, такі пожежі не є поодинокими, і ця статистика викликає неабияку стурбованість як у рятувальників , так і у громадськості. Впродовж 1991-2018 років на території Львівської області виникло 108 пожежі в культових спорудах. Внаслідок цих пожеж повністю знищено 28 дерев’яних церков, окрім цього значних руйнувань та пошкоджень зазнали ще 10», – розповіли також в обласному управлінні ДСНС.

Орест Галонько озвучив у радіоефірі основні причини пожеж в церквах: «Це порушення правил монтажу та експлуатації електромереж, необережне поводження з вогнем, підпали, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей, удари блискавки, а також порушення правил безпеки при проведенні вогневих робіт. Надзвичайно вагомим чинником пожежної безпеки є людський фактор. Часто ми фіксуємо факти самовільного оброблення церков ззовні пластмасовою вагонкою, що створює підвищений ризик у разі виникнення пожежі – пластмаса згорає за лічені секунди, а ще до цього додається висока токсичність продуктів горіння».

«Непоодинокими є випадки, коли по завершенні богослужінь прихожани залишають в храмі непогашені свічки. Саме таке недбальство стало причиною знищення храму Святої Параскеви в селі Тинів Дрогобицького району та церкви Св. Михаїла в селі Підгірці Бродівського району», – повідомили також в обласному управлінні ДСНС.

«Досі залишаються невирішеними досить багато питань, що стосуються дотримання вимог пожежної безпеки у будівлях святинь. До прикладу, це відсутність пристроїв від прямих попадань блискавки, систем пожежної автоматики та оповіщення людей про пожежу. Залишається такий недолік, як відсутність належної кількості первинних засобів пожежогасіння у церквах, що створює значні ризики у збереженні будівлі від пожежі.
Окрім цього, дерев’яні конструкції храмів не обробляються вогнетривким розчином, а електричні мережі не проходять випробування на опір ізоляції», – розповіли також в обласному управлінні ДСНС.

Відтак, Орест Галонько нагадав: «Храм – це місце, в якому людина спілкується з Богом. Але не варто забувати про правильну поведінку під час відвідин церкви». – звернувся до радіослухачів. Необхідно підвищувати рівень загальної культури безпеки населення й покращувати обізнаність щодо небезпек, які чатують на кожному кроці. Й не варто забувати, що пожежа на полі, сухої трави, побутового сміття також може легко перекинутися на святиню й знищити її в лічені хвилини. Пам’ятаймо, що лише спільними зусиллями нам вдасться врятувати від руйнівної сили вогню велику культурну та історичну спадщину наших предків, якою являються Божі храми».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів