У Львові зустріли національну збірну після повернення з Invictus Games

14:18 18 вересня 2023 р.

Фото до новини

У Львові відбулася урочиста зустріч національної збірної команди України, яка повернулася з міжнародних змагань з адаптивних видів спорту Invictus Games 20 у німецькому Дюссельдорфі.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Українська збірна, яка цьогоріч складалась з 25 військовослужбовців та ветеранів, виборола 34 медалі: 12 золотих, 14 срібних та 8 бронзових. Це – рекордна кількість нагород для українців, які долучаються до Ігор лише вчетверте.

Нескорених сьогодні, 18 серпня, на площі Ринок зустріли вболівальники, представники влади, паралімпійці та колишні учасники Ігор Нескорених.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука 

«Для мене ви – справжні герої, пишаюсь кожним з вас. У кожного з вас фантастична історія, і я рада, що світ мав змогу почути ці історії. Ви стали справжніми амбасадорами України і вкотре нагадали всім, що в нашій країні триває жорстока війна, тому ми потребуємо вашої підтримки. Не зупиняйтесь, мотивуйте інших йти до перемог над собою», – сказала Юлія Лапутіна, міністерка у справах ветеранів України.

До спортсменів через відеозв’язок звернувся президент Володимир Зеленський, подякував їм за їхні здобутки. Кожен учасник збірної отримав знакові нагороди від Міністерства у справах ветеранів і від міського голови Львова Андрія Садового.

«Кожен з нас мав непрості моменти в житті і знає, що найважливіше – перемогти самого себе. Ви щодня перемагаєте себе, обставити і йдете вперед. Ви для мільйонів українців є прикладом. Ви – герої сьогоднішнього часу, які йдуть вперед, незважаючи ні на що, тому для мене велика честь сьогодні бути разом з вами. Ваш шлях починався з відбору у Львові, і для Львова велика пошана зустрічати вас зі світових змагань з такою кількість медалей», – відзначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також до учасників Ігор 2023 звернувся підполковник Збройних сил України Віктор Легкодух, який минулого року став призером Invictus Games, а цьогоріч здобув ліцензію на Паралімпіаду 2024 в Парижі.

«Минулого року я був членом збірної, як і ви, пройшов цей самий досвід. Я дуже дякую організаторам, менеджерам, що кожного року долають цей шлях разом з вами і докладають всіх зусиль, щоб ці Ігри пройшли для вас якнайкраще. Ваш головний результат – це подолання самих себе, з чим вас і вітаю. Ви всі – герої-переможці.

Хочу змотивувати вас своїм прикладом, адже цього року я став віцечемпіоном світу зі штовхання ядра і першим військовослужбовцем, який здобув ліцензію на Паралімпіаду за всю історію змагань. Це було нелегко, але вартувало всіх зусиль. Тож якщо хтось з вас має на меті продовжувати спортивний шлях, то я завжди готовий вам допомогти чим зможу», – наголосив Віктор Легкодух.

Цікаво, що до збірної потрапило троє львів’ян (Дмитро Козак, Павло Лучків та Володимир Гера), які не лише достойно змагались, а й здобули для України три медалі. Павло Лучків виборов золоту медаль Invictus Games у змаганнях зі стрільби з лука, а Володимир Гера привіз дві срібні: за метання диску та штовхання ядра. Дмитро Козак дуже достойно змагався у настільному тенісі.

«Це був мій третій відбір на Ігри Нескорених і радий, що цього року потрапив до збірної. Дуже був здивований зі свого результату, бо в мене були дуже сильні суперники. У фіналі я боровся із сильними конкурентами з Польщі, Румунії, Кореї, адже в них дуже високий рівень підготовки. Загалом змагання були досить напруженими і важкими, тому я дуже радий, що вдалося вибороти медаль. Invictus Games – це дуже круті змагання, радий, що став їх частинкою. Хочу на наступний рік знову їхати з командою, але вже не як учасник, а як мотиватор», – поділився враженням Павло Лучків.

Довідка

Invictus Games започатковані в 2014 році принцом Гаррі та вперше були проведені у Лондоні (Великобританія). У них взяли участь близько 300 спортсменів із 13 країн, які воювали разом зі Сполученим Королівством у останніх військових кампаніях.

Україна вперше долучилась до Ігор Нескорених у 2017 році, дебютувавши на змаганнях у Торонто (Канада). Другі для наших спортсменів Ігри відбулись в австралійському Сіднеї (2018 рік). У травні 2020 року захід мав відбутися у Гаазі, проте у зв’язку карантинними обмеженнями був перенесений на 2021, а пізніше на 2022 рік. Зрештою, у квітні 2022 року українська збірна виступила у Гаазі (Нідерланди). У 2023 році змагання проводили у німецькому Дюссельдорфі, і саме тут наша збірна здобула рекордну кількість нагород – 34 медалі.

Володимир Гера став срібним призером на Іграх Нескорених у Німеччині

Львів'янин Павло Лучків здобув золоту медаль на Invictus Games у Німеччині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів