Що варто знати про дайвінг?

13:25 3 липня 2024 р.

Фото до новини

Дайвінг - це перебування під водою, так зване "занурення". Існує власне дайвінг - це перебування під водою з допоміжним спорядженням та фрідайвінг - затримка дихання під водою без будь-якого додаткового спорядження. Які існують види дайвінгу, як почати займатися дайвінгом, які є протипокази до занять дайвінгом - все це ви знайдете у цій статті.

Історія дайвінгу сягає початку створення людства

Людям доводилося пірнати під воду для пошуку поживи. Відповідно, люди були зацікавлені у тому, щоб могти проводити чим трохи більше часу під водою без винирювання на поверхню. Багато вчених та науковців намагалося посприяти цій ідеї, наприклад, Леонардо да Вінчі вважається автором першого проєкту автономної системи підводного дихання та першого водолазного костюма.

Першу водолазну систему розробив Карл Генріх Клінгерт у 1797 році. А батьком дайвінгу вважають Августа Сібі, який у 1837 році запатентував класичний водолазний костюм з важкими черевиками та обважнювачами. Повітря подавалось за допомогою роторної помпи. В цьому костюмі підводники мали змогу безпечно перебувати під водою протягом тривалого часу.

Сучасні елементи костюму

Сучасні підводні костюми виробляються з неопрену, вони дозволяють перебувати під водою за будь-яких температур. Гідрокостюми неопренові з магазину Sportano.ua виконують всі основні функції, необхідні для дайвінгу.

Існує кілька видів занурення

  • Сноркелінг - це найпростіший вид дайвінгу, він полягає у плаванні трохи нижче поверхні води. Для сноркелінгу достатньо простого спорядження - маски, трубки для дихання та ласт.

  • Фрідайвінг - це вільне занурення без акваланга. Фрідайвери пірнають на обрану глибину під воду, тривалість перебування під водою залежить від того, на скільки часу дайвер може затримати дихання. Перед тим, як пірнати, бажано виконати дихальну гімнастику для збільшення об'єму легень. Фрідайвери використовують маски та окуляри для комфортного огляду підводного світу, гідрокостюми, ласти, а також баласт для управління глибиною занурення.

  • Дайвінг - це підводне плавання зі спорядженням. Це єдиний метод занурення, який дозволяє перебувати під водою та досліджувати підводний світ протягом тривалого часу.

Водолазне спорядження

Дайвери чи аквалангісти використовують маску, ласти, дихальний апарат та кисневий балон. До додаткових засобів спорядження відносяться підводний комп'ютер (вказує глибину занурення, час перебування під водою, інформує про обмеження часу без декомпресії, вимірює тиск під водою), жилет плавучості, водолазний ліхтар.

За метою занурення дайвінг поділяється на: аматорський рекреаційний дайвінг (сноркелінг), рекреаційний дайвінг, спортивний дайвінг, технічний дайвінг, дайвінг на затонулих суднах, комерційний дайвінг.

Основне спорядження для дайвінгу - це маска, трубка і ласти. Вони повинні бути підібрані індивідуально, і кожен дайвер повинен мати власний комплект.

Дайвери можуть також використовувати балони з киснем, які виготовляються з вуглецевої сталі чи алюмінію, а також дихальні апарати.

Розпочати займатися дайвінгом потрібно під пильним контролем досвідченого інструктора. Дайвінгом можна займатися особам старше 8-річного віку, з гарним здоров'ям та хорошою фізичною підготовкою.

Протипоказання до занурення

  1. Відсутність навичок плавання та страх перед водою;

  2. Загальне нездужання;

  3. Перебування під впливом алкоголю чи наркотичних речовин;

  4. Важкі респіраторні захворювання, активна вірусна чи бактеріальна інфекція;

  5. Захворювання серця чи системи кровообігу;

  6. Діабет;

  7. Вагітність;

  8. Розлади нервової системи, випадки втрати свідомості.

  9. Поведінкові розлади, клаустрофобія, агорафобія, панічні атаки.

Для того, щоб почувати себе під водою безпечно - потрібно дотримуватися усіх інструкцій наставника. Зниження пильності на недбалість можуть викликати серйозні проблеми. Тому пам'ятайте, що поводитися під водою слід дуже обережно та з підвищеною відповідальністю.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів