П’ятиборець зі Львова Андрій Федченко виконав норматив заслуженого майстра спорту

16:04 10 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: rmclviv.wordpress.com

Бронзовий призер чемпіонату світу зі сучасного п’ятиборства планує повністю зосередитись на підготовці до Олімпійських ігор, які пройдуть 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

Сержант військової служби за контрактом Андрій Федченко не лише здобув на чемпіонаті світу 2015 року зі сучасного п’ятиборства в Берліні бронзову медаль, а й виконав норматив заслуженого майстра спорту України, і разом із переможцем змагань, киянином Павлом Тимощенком, виборов честь представляти нашу країну на Олімпійських іграх 2016 у Ріо-де-Жанейро. Андрій розповів: «Спершу я займався плаванням, але у Львові на той час не було перспектив, тому якщо би я вирішив продовжити кар’єру, мені би довелось покинути рідне місто. Так ось, завдячуючи плаванню, я почав займатись п’ятиборством – справа в тому, що набір туди здійснювався саме серед плавців через специфіку цієї категорії та її відмінності серед інших».

До сучасного п’ятиборства увійшли змагання зі стрільби, фехтування, кінного спорту, плавання та кросу. Найважче на початках майбутньому призеру давалась стрільба, але завдяки змінам у п’ятиборстві з цієї дисципліни, коли класична стрільба стала більш наближена до біатлону, Федченко зміг опанувати і цей вид на належному рівні.

Після закінчення 11-ти класів спортивного інтернату Андрій пішов на строкову службу до армії, де в нього з’являються нові тренери – Олег Володимирович Фіалкович і Володимир Михайлович Софієнко, які займаються зі своїм вихованцем до сьогодні.

2009 року спортсмен виступає за збірну України в Аргентині та посідає п’яте місце серед юніорів, бере участь у Всесвітніх військових іграх, також демонструє свою вправність на кубку світу в Італії, а згодом у Єгипті.

Одна з проблем, що переслідувала весь його непростий шлях до Олімпу – грошове питання. Андрій переконаний:

«Великий спорт – великі затрати. Більшу частину зі своїх змагань я обїздив за власні кошти, або за гроші батьків. Знаєте, в Україні існує безліч талановитих спортсменів, які могли би представляти нашу Батьківщину на світовому рівні, але в них елементарно немає на то матеріальних ресурсів.

Катастрофічно не вистачає підтримки від держави, займатися професійним спортом в Україні, на жаль, дуже не вигідно. Щире дякую моїм батькам, якби не вони та їх всебічна допомога, я би зав’язав зі спортом ще років п’ять тому»

Маючи неабиякий досвід у своєму виді спорту, Андрій розповідає, що цьогорічні змагання у Берліні принесли йому першу медаль світового рівня. Він також повідомив:

«Напередодні змагань я хворів, переніс травму ноги. Фактично, моя підготовка до світового чемпіонату тривала, як би це дивно не звучало, усього два тижні.

Окрім того, за цей час я готувався тільки до естафети, і навіть не розраховував виступати за честь країни на індивідуальному заліку. Завдяки власному прагненню та, скажімо так, сприятливим обставинам, я отримав змогу показати себе індивідуально. Я не міг проґавити цей шанс, це ж світовий рівень!».

Незважаючи на нюанси з підготовкою, наш спортсмен показав такий результат, якого від нього не очікували, зокрема це стосується фехтування – після виступу з цієї дисципліни Андрій шпагою «проколов» собі шлях з 28 сходинки на п’яту. Спортсмен зізнається, що результат не феноменальний, але на досить належному рівні.

Третє місце, яке потім втілилось у бронзову медаль, українському спортсменові гарантувала його майстерність у стрільбі. Андрій зазначив:

«Я би хотів висловити подяку моїм тренерам, Олегу Володимировичу Фіалковичу, Володимиру Михайловичу Софієнку та окреме дякую сказати тренеру Дмитру Кірпулянському, що з самого початку Берлінських змагань був зі мною до кінця, усіляко підтримував та піднімав мій бойовий дух, отож значна частина перемоги – це його заслуга. Дякую також за допомогу та підтримку Дмитру Олександровичу Бубліку, Руслану Миколайовичу Сенику, а також Львівській Вищій школі спортивної майстерності та, звичайно, своїм батькам. Дякую, що ви у мене вірите!».

У цьому році Андрій Федченко планує повністю зосередитись на підготовці до Олімпійських ігор 2016, що пройдуть у Бразилії. Ріо-де-Жанейро, чекай чемпіонів!.

Про це повідомили в регіональному медіа-центрі міністерства оборони України у Львові.

Як інформував «ЩЛ», львів’янин Андрій Федечко виборов бронзу чемпіонату світу з п’ятиборства й «путівку» на Олімпіаду.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів