Президент ФШУ заявив, що українських шахістів відсторонили через міського голову Львова

17:00 15 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: galinfo.com.ua

Віктор Капустін відповів Андрію Садовому на його звинувачення.

На сайті Федерації шахів України опублікували сьогодні, 15 квітня, прес-реліз «З приводу ситуації, що склалася навколо матчу за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок у Львові та тимчасового припинення послуг ФІДЕ», в якому повідомили:

«З 1 по 18 березня 2016 року у Львові проходив матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок за участі українки Марії Музичук та китаянки Хоу Іфань. Матч відбувся на високому організаційному рівні та здобув високі оцінки проведення з боку міжнародної шахової федерації (ФІДЕ).

Така визначна подія відбулася з ініціативи та підтримки державних органів України. ФШУ працювала у рамках Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні матчу за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок 2016 року (далі Оргкомітет). Останній, свою чергу, доручив ФШУ укласти Угоду про проведення матчу і це рішення було затверджено Виконкомом ФШУ.

Гарантіями виконання фінансових та організаційних зобов’язань по цій Угоді були офіційні листи до ФІДЕ підписані у тому числі такими посадовцями як Міністр молоді та спорту України та Львівський міський голова А.І. Садовий. Зі затвердженого Оргкомітетом кошторису у розмірі 405 500 євро ФШУ отримала та перерахувала до ФІДЕ кошти у розмірі 345 500 євро, з яких 245 500 євро це кошті місцевих бюджетів міста Львова та області і 100 000 євро є коштами ФШУ залученими від спонсорів.

На превеликий жаль, питання фінансування матчу не було остаточно вирішено і це поставило під серйозну загрозу авторитет України на міжнародній арені. Попередньо, джерелом фінансуванням решти 60 000 євро (призові кошти Марії Музичук) передбачалась Львівська міська влада, яка вела переговори з пані Марією, щодо компенсації цих коштів у іншій прийнятній формі.

Про цей процес були повідомлені всі сторони – спортсменка, її батьки та тренери, ФШУ, ФІДЕ, Мінмолодьспорт. Як секретар Оргкомітету я написав кілька листів заступнику Робочої групи з підготовки та проведення матчу за звання чемпіонки світу з шахів у Львові, Львівському міському голову пану А. Садовому з проханням прискорити ці переговори (які він сам ініціював і неодноразово обіцяв вирішити позитивно), але, як це не прикро, відтермінування вирішення цього питання призвело до небажаних дій з боку ФІДЕ по відношенню до всіх українських шахістів.

Відповідно до рішення Президентської Ради ФІДЕ (Москва, 27-30 березня 2016 року) федерація шахів України була тимчасово відсторонена від послуг, а її членам, до сплати боргу що виник після проведення матчу за звання чемпіонки світу у Львові, було заборонено брати участь у офіційних чемпіонатах світу ФІДЕ та відповідних чемпіонатах Європи, що є відбірковими до офіційних чемпіонатів ФІДЕ. Позиція ФШУ є наступною – ініціатори та безпосередні організатори матчу, що надавали свої зобов’язання, мають знайти можливості по врегулюванню цього питання з екс-чемпіонкою світу Марією Музичук у світлі попередніх домовленостей. Зі свого боку ФШУ, як і завжди, докладе зусиль для захисту членів федерації та пом’якшення або відтермінування тимчасових санкцій до моменту їх повного зняття».

Про це повідомили сьогодні, 15 квітня в прес-релізі на сайті Федерації шахів України .

Як інформував «ЩЛ», Львівська міськрада звернувся до президента Федерації шахів України щодо оплати боргу перед Міжнародною федерацією шахів, натомість міністр молоді й спорту Ігор Жданов запевнив у п’ятницю: «Мінмолодьспорту і держава виконали всі свої фінансові зобов'язанання за шаховий матч у Львові».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів