Міський голова Львова запевнив, що «шахове питання має бути врегульоване до кінця дня» (оновлено)

17:12 18 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: galinfo.com.ua

Андрій Садовий пояснив у понеділок: «Треба дбати про хороший імідж нашої держави на зовні».

Як інформував «Щоденний Львів», 15 квітня президент Федерації шахів України Віктор Капустін  заявив, що українських шахістів відсторонили через міського голову Львова Андрія Садового. Але сьогодні, 18 квітня, в агенції Укрінформ повідомили:

«Здається, скандал, який пролунав наче вибух у шаховому світі, добіг свого кінця. У березні у Львові пройшов матч за світову корону між нашою Марією Музичук та китаянокою Хоу Іфань. Ця подія стала справжнім святом. Упродовж 17-ти днів увага всього світу була прикута до міста Лева. Та  свято скінчилося, і почалися будні. На жаль, вони стали доволі драматичними. 

Усе почалося з тривожних передчуттів львів’ян. Вони попередили Федерацію шахів України (ФШУ), що в разі невиплати ФІДЕ боргу у розмірі 60 тисяч евро проти українських шахістів можуть бути застосовані санкції. Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко у листі на ім’я президента Федерації шахів Віктора Капустіна просив федерацію сплатити ці гроші.   

Цей лист здивував пана Капустіна. У відповідь він заявив, що саме львів’яни вели переговори з пані Марією щодо компенсації цих коштів у іншій прийнятній формі – тобто пропонували їй та її родині конкретні варіанти нерухомості. 

Між тим, свій хід зробила ФІДЕ, і хід більше, ніж гучний. Якби він був би зроблений на шахівниці, його слід було відзначити знаками питання та оклику, що означає у шаховій нотації «сумнівний хід». Адже одним розчерком пера ФІДЕ дискваліфікувала усіх українських шахістів.

Щоправда, це було зроблено тимчасово. А в разі виплати боргу всі рейтинги поверталися на свої місця. Тим не менш, ситуація виглядала досить дивно. Марія Музичук, яка мало того, що не отримала призові, до того ж опинилася без рейтингу. 

Після цього, високопосадовці обмінялися  досить різкими заявами. У прес-релізі ФШУ зазначено, що саме організатори цього матчу (тобто львівські чиновники) мають врегулювати ситуацію. У відповідь мер Львова Садовий назвав позицію Капустіна свідомим саботажем. 

Сказав своє слово і міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Перше, що він відзначив: його міністерство і держава виконали усі зобов’язання, які взяли на себе. І додав, що організатори матчу не мають шукати крайніх, а сплатити борги. 

Здавалося, що ситуація зайшла в глухий кут. Та раптом у понеділок, 18 лютого, прийшла несподівана новина. Садовий написав на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»: «Шахи. Проблеми з ФІДЕ вирішили. До кінця дня мають скасувати дискваліфікацію українських шахістів та відновити рейтинги. Місто включилося в цю історію, бо це питання міжнародної репутації країни (в т.ч. і Львова, де проходив чемпіонат світу з шахів). Я би хотів у майбутньому бачити таку небайдужість і від інших відповідальних за шахи осіб».

Виходячи з цього листа, можна зрозуміти, що місто та його чиновники не повинні були сплачувати гроші. Але, що таке нещасні 60 тисяч євро у порівнянні з престижем країни та міста Лева? Тому вони проявили небачений альтруїзм і взяли на себе усі витрати. Що ж, таке благородство можна лише вітати.

Додамо, що ФІДЕ швидко відреагувала на цю ситуацію, й українські шахісти вже знову в законі. Вони мають рейтинги: і Марія Музичук, і її сестра Анна, які днями стартують на третьому етапі Гран-прі у Батумі. Й Павло Ельянов, який зіграє на супертурнірі у норвезькому Ставангері. Й Руслан Пономарьов, чиє ім’я є в списку учасників чемпіонату Європи, що відбудеться у травні. Й навіть скромний автор цих рядків, чий рейтинг, мабуть, не дуже цікавий для світової громадськості, але є дуже важливим для мене...».

Про це повідомили сьогодні, 18 квітня, в агенції Укрінформ. Натомість у прес-службі міськради повідомили сьогодні, 18 квітня, «Щоденному Львову», що Андрій Садовий розповів у понеділок на брифінгу:

«Місто Львів спільно з областю забезпечило виділення більше 12 мільйонів гривень для проведення чемпіонату – це дуже великі кошти. Ми розуміли, що слава, честь, гідність і така можливість рідко коли буває, щоб українська шахістка могла виступати в себе вдома. Тому це все було організовано.

На жаль, Федерація шахів не змогла ні кошти знайти, ні організаційно посприяти проведенню чемпіонату. Це все лягло на наші плечі. Коли виникло питання фінансових відносин між двома федераціями – українською та міжнародною – виникли проблеми, коли українська федерація, на жаль, своєчасно не зреагувала.

На сьогодні ми провели переговори з ФІДЕ. До кінця дня на сайті буде інформація про відновлення всіх рейтингів для наших чемпіонів, питання буде вирішено. Ми побачили у цій ситуації хто є хто. Така ситуація складається в країні, що місто Львів повинно захищати всю Україну. Але ми готові. 

Угода на проведення чемпіонату була між ФІДЕ і українською федерацією. Місто Львів не є стороною цього процесу. Це наша добра воля. Ми це робили з великої поваги та пошани до шахів.

Шахи у Львові мають славну традицію – більше 30 гросмейстерів. Я би хотів, щоб львівські діти вміли добре грати в шахи. Ми далі будемо пропагувати шахи, будемо запрошувати до Львова всякі турніри та чемпіонати, бо це корисно, коли маленькі діти спілкуються з чемпіонами світу, Європи, з гросмейстерами, це їх надихає. Ми будемо це робити. Дай Бог, щоб інші міста брали з нас приклад. 

У країні складна ситуація, багато інстанцій не працюють так, як би хотілось. Тому ми повинні брати на себе більше відповідальності. Ми готові. Коли мова йде про честь країни, то всі інші розмови мають відходити на інший план. Треба дбати про хороший імідж нашої держави на зовні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів