Марії Музичук зі Львівщини протистоятиме у фіналі чемпіонату світу зі шахів росіянка (відео)

10:50 2 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: bbc.co.uk

Цифри кажуть, що 22-річна уродженка Стрия, яка посідає 12-те місце у жіночому рейтингу ФІДЕ, – очевидна фаворитка фіналу. Натомість її суперниця – господарка змагань Наталія Погоніна – 40-ва шахістка планети.

На другому поспіль жіночому чемпіонаті світу у фіналі зіграє українська шахістка. Попередній чемпіонат світу серед шахісток, що у 2012 році проходив у Ханти-Мансійську, завершився несподіваним тріумфом харків’янки Анни Ушеніної, котра здобула світову шахову корону першою з українок.

Не виключено, що й на цьогорічному ЧС у Сочі чемпіонський титул знову дістанеться нашій співвітчизниці. До головного раунду турніру, який, на відміну від попередніх етапів, складатиметься не з двох, а з чотирьох партій у класичні шахи (а в разі потреби – і «тай-брейку»), пробилася львів’янка Марія Музичук.

У жіночому рейтингу ФІДЕ вона посідає 12-те місце (2526 очок). 22-річній уродженці Стрия протистоятиме господарка змагань – росіянка Наталія Погоніна, 40-ва шахістка планети (2456).

Цифри кажуть, що Марія – очевидна фаворитка фіналу. Утім цей статус потрібно підтвердити на дошці.

Свій високий потенціал Музичук-молодша продемонструвала ще у чвертьфіналі, коли в двох партіях вибила з розіграшу першу «сіяну» шахістку ЧС – Хампі Конеру з Індії. Після красивої перемоги над третім номером рейтингу ФІДЕ спеціалісти охрестили Марію Музичук «Міс тактика».

Натомість у півфіналі, де Марійці протистояла інша представниця Індії – Дронаваллі Харіка, Музичук довелося демонструвати виваженість та холоднокровність, адже доля фінальної путівки тут вирішувалася на «тай-брейку», і ключові рішення приймалися в умовах часового цейтноту «швидких шахів».

30-річна уродженка Владивостока Погоніна свій шлях до фінанлу ЧС також прокладала через півфінальний «тай-брейк», в якому вона здолала шведку Пію Крамлінг. Ту саму, що на попередній стадії вибила з розіграшу старшу з сестер Музичук – Анну.

Цікаво, що на шляху до фіналу Погоніна перемогла одразу трьох китаянок, а починаючи з 1/8 фіналу, щоразу грала «тай-брейк». Тоді як Музичук-молодшій лише одного разу (в 1/8 фіналу проти екс-чемпіонки світу Антуанети Степанової) вдалося уникнути «інфарктної кінцівки».

Марія визнає: «У моїй кар’єрі всі «тай-брейки» були дуже важкими. Ніколи не було легких».

Відзначимо, що в пострадянську еру російські та українські шахістки по одному разу вигравали планетарну першість. Так, 12-ю за ліком чемпіонкою світу (в 2008-2010 роках) була представниця РФ Олександра Костенюк; 14-ю – наша Ушеніна (2012-2013).

В обох випадках чемпіонський титул у згаданих шахісток відбирала геніальна Хоу Іфань. Саме вона зараз і є чинною володаркою шахової корони. У 2013 році 21-річна китаянка відібрала корону в Анни Ушеніної, вигравши в неї, як претендент, матчеву зустріч.

Тоді право зустрітися з нашою чемпіонкою Іфань отримала завдяки перемозі в одному з найпрестижніших турнірів – «Гран-прі». Проте захищати своє чемпіонство до Сочі Іфань – друга за рейтингм шахістка планети після неперевершеної угорки Юдіт Полгар – не приїхала.

Тож максимум через п’ять днів Хоу втратить свій титул. І вочевидь знову шукатиме нагоду втретє повернутися на шаховий олімп.

Табло

Чемпіонат світу серед жінок (Сочі). Півфінали. М. Музичук (Україна) – Харіка (Індія) – 3,5:2,5 (0,5:0,5; 0,5:0,5; «тай-брейк» – 1:0, 0:1; 0,5:0,5, 1:0), Погоніна (Росія) – Крамлінг (Швеція) – 2,5:1,5 (0:1, 1:0; «тай-брейк» – 0,5:0,5, 1:0)».

Про це повідомляється в сьогоднішньому номері київської газети «Україна Молода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів