Заради 180-річного дуба у Львові змінять організацію дорожнього руху

17:30 14 червня 2024 р.

Фото до новини

Дерево є пам’яткою природи місцевого значення.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

На просп. Червоної Калини, 72, біля одного з найстаріших дерев Сихова, обмежать паркування. Йдеться про локацію біля 180-річного дуба, який є пам’яткою природи місцевого значення. З такою пропозицією звернулись мешканці, й міська комісія безпеки дорожнього руху підтримала цю ініціативу.

В управлінні екології та природних ресурсів ЛМР пояснюють, що дуб росте при дорозі, і водії часто залишають свої автівки близько до дерева, чим створюють навантаження на його кореневу систему. Заборона ж паркування дозволить створити там так звану буферну ділянку та відповідно захистити корені дерева від пошкоджень.

Читайте також: У Львові з'явилася ботанічна пам’ятка природи Віковий дуб

Змінити організацію дорожнього руху та встановити дорожні знаки, що забороняють зупинку та стоянку авто, там планують до 10 липня.

Нагадаємо, статус пам’ятки природи місцевого значення дуб отримав наприкінці 2022 року. Зазначене дерево має особливу біологічну, культурну, естетичну цінність. Його збереження має важливе екологічне значення, оскільки вікові дерева є одним із головних елементів привабливості ландшафту, є домівкою для багатьох видів птахів, комах, мохів, лишайників, проте в умовах міста такі дерева зазнають високого рекреаційного та техногенного навантаження.  

Додамо, відповідальною за утримання дерева є Сихівська райадміністрація. Раніше комунальні служби району розчистили ділянку навколо дуба від залишків каміння та асфальтного покриття, проведено роботи з мульчування ґрунту. Аби запобігти переущільненню ґрунту, стовбур огородили. Також заплановано провести санітарну обрізку гілок.

Читайте також: 450 літній дуб у Гряді став ботанічною пам’яткою природи місцевого значення

В управлінні екології та природних ресурсів ЛМР додали, що загалом у Львові є 29 точкових ботанічних пам’яток природи місцевого значення. Ці зелені насадження є унікальними для міста й мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення. Найбільша кількість великовікових дерев росте у Галицькому та Франківському районах  – 12 та 11 відповідно. Серед деревних порід переважають магнолія та дуб. 

До слова, серед зазначених пам’яток природи є об’єкт, якому надано статус державної пам’ятки природи – дерево виду «Магнолія Суланжа», що росте на території Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (вул. Івана Франка, 133).

Крім того, на території Львівської МТГ є 221 одиниця особливо цінних, великовікових зелених насаджень. Найбільше таких дерев росте у Франківському районі міста.

Нагадаємо, у Львові збережуть 280-річний дуб і розроблять програму страхування від падіння дерев.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів