Ялинам у ботсаду Лісотехнічного університету зробили томографію. Результат невтішний

17:34 1 листопада 2023 р.

Фото до новини

Спеціальним приладом для виявлення аварійності дерев - імпульсним томографом «Арботомом» у Львові обстежили дві 90-річні ялини у Ботанічному саду Національного лісотехнічного університету.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

За допомогою сенсорних давачів цей томограф відтворює картину того, що відбувається всередині дерева і показує, де здорова деревина, а де є порожнини або деформації.

Фахівці управління екології та природних ресурсів спільно з садівниками Львова провели обстеження ялин на запрошення директорки Ботанічного саду Національного лісотехнічного університету Наталі Кендзьори. 

Як розповіли в управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради, дві ялини на території дендропарку потребували термінового дослідження. В одної з них на стовбурі є велика ділянка оголеної заболоні (периферійної провідної частини деревини) зі слідами життєдіяльності комах-фітофагів, а інша - має зарослу морозобійну тріщину стовбура. Періодичні обстеження фахівцями ботанічного саду і кафедри лісівництва показували погіршення стану дерев. Тож потрібно було розуміти, що ж там в середині, в товщі стовбура, адже обидві ялини ростуть в центральній частині дендропарку, на пішохідній території, поблизу будівлі адміністративного корпусу університету.

«Обстеження провели “Арботомом” – унікальним просторовим імпульсним томографом, який з допомогою сенсорних давачів відтворює картину того, що відбувається всередині дерева: показує, де здорова деревина, а де є порожнини або деформації.

Дослідження показали, що перша ялина справді має значну деструкцію стовбура. За даними приладу, її стійкість нижче мінімально допустимої, тож з деревом, вочевидь, треба прощатися. Інша ж ялина має певні негативні зміни в центральній частині стовбура, проте вони ще не критичні», – розповіла Оксана Луцко, заступниця начальника управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Далі на дерева чекає комісійне обстеження з екоінспекцією, яка прийме остаточне рішення та підготує усі дозвільні документи.

 

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів