Як правильно збирати гриби, щоб не отримати штраф

12:41 23 серпня 2024 р.

Фото до новини

Грибний сезон традиційно розпочинається з кінця серпня та триває до пізньої осені.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com

Львівщина славиться своїм грибним різноманіттям: тут ростуть білі гриби, підберезники, лисички та інші делікатеси. Однак, захоплюючись процесом збирання грибів, варто пам’ятати про важливість відповідального ставлення до природи, щоб зберегти природне середовище для нащадків.

Ліс – не лише джерело грибів, а й складна екосистема, де кожен елемент тісно взаємопов’язаний. Гриби відіграють важливу роль у розкладанні органічних речовин сприяють утворенню гумусу та є частиною харчового ланцюга для багатьох тварин. Неправильний збір може порушити цей баланс і спричинити зменшення грибних популяцій.

Читайте також: Дуже рідкісний гриб, який «вилуплюється з яйця», знайшли на території Львівщини

Тому пропонуємо вашій увазі основні правила відповідального грибництва:

  • Не руйнуйте мікоризу – зв’язок між грибами і коренями дерев. Важливо не витягати гриб разом із грибницею, а акуратно зрізати ніжку ножем, це дозволить грибниці відновитися і продовжити рости у наступні сезони.
  • Не зрізайте рідкісні та невідомі гриби – якщо ви не впевнені у їстівності гриба, залишайте його на місці. Деякі види грибів можуть бути рідкісними або знаходитися під охороною, і їхнє збирання може негативно вплинути на довкілля.
  • Не залишайте сміття – ліси повинні залишатися чистими і незайманими, завжди забирайте з собою всі відходи, включаючи пластикові пакети, пляшки та інше сміття, яке може завдати шкоди дикій природі.
  • Поважайте природу – уникайте руйнування грибних місць і не витоптуйте підлісок. Пам’ятайте, що ви гості в природі і ваше завдання залишити її в такому стані, щоб вона могла тішити інших.

Читайте також:  У польських лісах з’явився новий гриб, який поширюється з неймовірною швидкістю

Однією з найважливіших рис відповідального грибництва є вміння розпізнавати отруйні та рідкісні гриби. Наприклад, бліда поганка – один з найнебезпечніших грибів, споживання та навіть дотик до нього може призвести до важкого отруєння чи смерті. Також існують види, занесені до Червоної книги України, які потрібно залишати у природі для збереження біорізноманіття. Ознайомитися з переліком видів занесених до Червоної книги України можна за покликанням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0370-21#n17.

«Грибний сезон — це чудова нагода організувати сімейний відпочинок на природі та взяти участь у «тихому полюванні». Проте важливо пам’ятати, що гриби є невід'ємною частиною екосистеми лісів, де вони виконують важливі екологічні функції. Наше завдання — не лише насолоджуватися збором грибів, але й дбати про збереження цього природного багатства. Відповідальне грибництво передбачає дбайливе ставлення до грибних місць, уважне ставлення до рідкісних і отруйних видів, а також підтримку чистоти в лісах. Пам’ятайте, що лише в умовах гармонії між людиною і природою ми можемо зберегти красу наших лісів» - зазначила Оксана Війтик т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

Читайте також:  Осінні гриби: види і корисність

Порушення законодавства щодо охорони видів, занесених до Червоної книги України, передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів