У парку Львова зафіксували рідкісного полоза ескулапів

13:36 6 жовтня 2021 р.

Фото до новини

5 жовтня у парку "Високий замок" львів'янка побачила і сфотографувала рідкісного полоза ескулапів, який занесений до Червоної книги.

Про це Мар'яна Ватерман повідомила у Facebook, пише Dailylviv.com.

У коментарях під дописом львівський герпетолог Тарас Гринчишин підтвердив, що це - один з найбільших полозів ескулапа, знайдених на Львівщині упродовж останнього року.

У коментарях люди захоплюються рідкісною знахідною і більшість полоза називає "вужиком". Саме це, як стверджують фахівці, рятує його від знищення.

Як написала спочатку Мар'яна Ватерман: "Рятувала вужика від працівника парку з трубою, що листя роздмухує. Поки фотографувала, отримала струмень пилюки в очі".

Довідка

Неотруйна змія. Загальна довжина досягає 225 см. Спина має оливково-буре, жовтувато-кремове, яскраво-коричневе або сіро-коричневе забарвлення.

Населяє передгірні букові та, рідше, хвойні ліси, мішані широколистяні ліси з вічнозеленим підліском, грабняки, чайні плантації, фундукові сади, лісові галявини, вологі луки, розріджені чагарникові зарості, схили залісених ущелин. Зустрічається до висоти 2000 м над рівнем моря. Ховається у норах ссавців, гнилих пнях, дуплах дерев, купах хмизу, порожнечах під камінням і тріщинах у скелях. На зимівлю йде наприкінці жовтня — на початку грудня.

Харчується мишоподібними гризунами, землерийками, птахами, їх пташенятами та яйцями.

Це яйцекладна змія.

Мешкає від північно-східної та східної Іспанії через центральну і південну Європу (включно Сицилію й деякі острови Егейського моря), Молдову до північної половини Малої Азії та Кавказу.

В Україні ареал охоплює Карпати, Закарпаття, південно-західну Україну.

У Карпатах вбивають червонокнижних тварин для утвердження високого соціального статусу

У Карпатах прикарпатець "уполював" дві рисі (фото)

На дитячий майданчик у Львові приповз вуж (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів