У Львові вже облаштували першу в Україні «зелену зупинку»

15:56 8 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Фінансову підтримку проекту надав меценат.

«Сьогодні у місті – презентація першої в Україні зеленої зупинки на площі Галицькій (зупинка напроти пам’ятника Королю Данилу), – повідомили сьогодні, 8 жовтня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де також поінформували:

«Зелена зупинка – зупинка громадського транспорту із озелененими дахом (квітами) і задньою стінкою (ліанами).  Цей соціальний екологічний проект розроблений ініціативною групою, в рамках конкурсу молодіжних проектів «Lviv Young Project» на базі Львівської міської ради та програми стажування «Перший кар’єрний крок».

Він є кроком до боротьби із зміною клімату, популяризації екологічних напрямів ландшафтної архітектури. Керівник проекту «Зелена зупинка» Анастасія Рудич розповіла

«Ми використовували на даху очитки, сукуленти, які є стійкі, невибагливі до умов зовнішнього середовища. Там є декілька видів: із зеленими листками, зі сизими, жовтими стеблами. Це декоративно-листяні рослини, тому і взимку, і влітку від них буде однаковий ефект.

Позаду стінка покрита плющем. Навесні всі квіти піднімуться, і зупинка матиме кращий ефект. Надалі ми будемо реалізовувати такі проекти у проблемних місцях, насамперед, там, де немає зелених насаджень і де є інтенсивний рух автомобілів. 

Ідея зелених дахів зародилася десь у лютому. Ми вирішили реалізувати її на менших об’єктах – на зупинці, а не на будинку. Ми проаналізували, де це можна зробити, теоретично опрацювали проект.

Опісля до нас долучився меценат, який запропонував фінансову підтримку. Після цього ми почали підбір матеріалів, інших ресурсів, необхідних для втілення ідеї. 

Думаємо, що почнемо робити зелені зупинки по районах, щоб люди могли бачити їх не тільки в центрі.  Зелені дахи за кордоном є дуже поширені. Наприклад, у Франції, Німеччині не дають дозвіл на будівництво нового будинку, якщо вони не влаштували зелений дах. Тому що зараз зростає урбанізація і зелені насадження зменшуються.

В Україні вже теж є така практика на дахах, але це, здебільшого, приватні будівлі. Ми хотіли зацікавити людей не тільки з естетичної точки зору, а й з екологічної. 

На зупинці ми розмістили інформаційний банер, де коротко виклали екологічні, соціальні і економічні вигоди. Зараз рослини не дуже піднялися, тому не всі люди звертають увагу на них. 

У соціальних мережах ми створили групу «Зелена зупинка у місті Лева». Ми відриті для будь-якої співпраці – новими ідеями, рослинами. Це буде дуже класно, якщо люди захочуть нам допомагати».

Організатори проекту розповіли також: «Однією з причин зміни клімату є парникові гази, що виникають внаслідок антропологічного чинника. Їх надмірна кількість у місті утворюється від діяльності транспорту. Зелена зупинка є часткою до боротьби з цією проблемою. Унікальність проекту полягає в тому, що в Україні не існує поки що жодної зеленої зупинки. Цей проект є перспективним у зв’язку з тим, що в Україні, у тому числі у Львові, не найкраща екологічна ситуація, а також глобальні зміни клімату змушують задуматись над покращенням довкілля, яке ми руйнуємо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів