У Львові не вщухає конфлікт довкола реконструкції площі Святого Юра

23:18 12 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: firstsocial.info

Активісти виступають проти вирубування дерев у сквері, в якому мають звести пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому.

У Львові розгорівся конфлікт довкола реконструкції скверу поблизу собору Святого Юр. Міська влада твердить, що він давно потребує реконструкції, активісти ж виступають проти вирубування дерев у середмісті.

Хвиля спротиву щодо реконструкції скверу поблизу собору Святого Юра, в якому мають звести пам’ятник митрополиту Шептицькому, розпочалася ще на початку березня. Тоді громадські активісти взялися регулярно влаштовувати так звані «сніданки у парку». 

Таким чином висловлювали невдоволення запланованою вирубкою дерев. Учасник громадської ініціативи «Врятуй сквер святого Юра» Андрій Бєляєв розповів: «Я – архітектор за освітою, був у 2010 році на огляді конкурсних рішень, але не приділяв цьому великої уваги. До громадської ініціативи долучився тоді, коли перші активісти, які зібралися тут з початку, почали організовувати сніданки у сквері, це був свого роду вияв того, що сквер цінний людям».

Активісти кажуть, що реконструкція скверу передбачає перенесення дороги й вирубку більш як сорока дерев. А ще, обурюютсья вони, нецільові витрати з міського бюджету – 30 млн гривень.

У мерії пояснюють: кошторис на реконструкцію площі складали ще торік до початку подій на Сході. А сам сквер, мовляв, давно треба впорядкувати.

Начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський пояснює: «Питання дерев – тотожне питанню дороги. Кладучи руку на серце – він є в дуже незадовільному стані. І не треба бути спеціалістом, щоб це зрозуміти. З одного боку ми отримуємо сотні листів від громадських організацій Львівщни, депутатів, які вимагають реалізувати цей проект, з другого боку ми маємо супротив, який одягається в громадську організацію».

Третьою стороною в конфлікті виступає греко-католицька церква, яка припускає, що її використовують у політичних цілях. Священики твердять, що жодного впливу на події поза мурами собору Святого Юра вони не мають.

Прес-секретар Львівської архієпархії УГКЦ, отець Павло Дроздяк, нарікає: «Був організований оргкомітет, було організоване журі, було обрано найкращий проект і церква не була ніколи монополістом, що вона хоче бачити там. Це обрала громадськість міста Львова. тепер ця дивна громадкість каже, що їм не потрібен пам’ятник, аргументуючи, не так непотрібністю пам’ятника, як реконструкцію площі». 

Самі священнослужителі кажуть, що їх зараз більше цікавить гідне вшанування пам’яті Андрея Шептицького, акніж сам пам'ятник. У липні виповниться 150 років із дня його народження, і 2015-й в Україні проголошено роком митрополита Шептицького.

Про це повідомили сьогодні, 12 червня, на телевізійному «5 каналі».

Як інформував «ЩЛ», у Львові активісти продовжують боронити дерева скверу на площі святого Юра, зокрема – закликають вийти в понеділок на акцію протесту проти його знищення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів