У Карпатах натрапили на вогняну саламандру. Що віщує

23:08 25 січня 2024 р.

Фото до новини

Сьогодні, 25 січня, патрульна група служби охорони Національного парку "Сколівські Бескиди" зустрілася з вогняною саламандрою.

Про це повідомили у Національному парку "Сколівські Бескиди", пише DailyLviv.com.

"Українці звикли до думки, що прихід весни віщує бабак. На Сколівщині бабаки не водяться, натомість живуть саламандри. 

Сьогодні, 25 січня, патрульній групі служби охорони Парку пощастило зустрітися з саламандрою плямистою її ще називають вогняною – здатна виживати у вогні або полум'ї.

Зимують вони групами в підземних норах під каменями або коренями дерев. Нинішня тепла зима спонукала саламандру завчасно вийти з місця зимівлі, щоб сповістити про наближення весни",- йдеться і повідомленні.

Читайте також: На Львівщині проживає найбільша та найсильніша наземна тварина Європи

Довідка

Саламандра вогняна, або плямиста (Salamandra salamandra) — тварина класу земноводних роду Саламандра (Salamandra). Інші назви: дощівка, сисмолоко, вогняна ящірка, ящур, сисак, качур. Найбільші хвостаті земноводні України, загальна довжина дорослих тварин досягає 150 — 250 мм. У земноводних цього виду масивні голова і тулуб, круглий у поперечному розтині хвіст. Очі великі, позаду них розміщені опукло-довгасті отруйні залози — паротиди. На передніх кінцівках по 4, на задніх по 5 пальців, плавальні перетинки не розвинуті. 

Читайте також: На Львівщині зафіксували найбільше в Україні стадо велетенських бізонів (відео)

Саламандри характеризуються виразною прив'язаністю до одних і тих самих ділянок. Так близько 20 % особин у Карпатському біосферному заповіднику були знайдені через рік у радіусі 20-25 м від точки мічення, а ще через 4 роки тут відзначені 10-15 % від кількості мічених тварин. Початок активності навесні значною мірою визначається погодними умовами, однак у Карпатах ці земноводні пробуджуються після зимової сплячки досить рано — у березні-квітні. Відзначені випадки появи та пересування саламандр в лютому (як правило у теплу зиму) прямо по ділянках снігу. На зимівлю йдуть у вересні-листопаді. Зимують групами в підземних сховищах, у порожнинах під коренями дерев, під камінням, у норах, льохах і підвалах. Дорослі тварини звичайно ведуть присмерково-нічний спосіб життя, однак при підвищенні вологості повітря в похмурні чи дощові дні до 90 % і більше можуть бути активними і вдень. 

Читайте також: З лісу на Львівщині вийшла молода рись

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів