Теплові рекорди на Львівщині. Синоптики оприлюднили міста і роки

10:31 11 липня 2024 р.

Фото до новини

Абсолютні максимуми температур на метеостанціях Львівщини були зафіксовані у серпні.

Про це інформує Львівський гідрометцентр, пише DailyLviv.com

У Львові вдень 10 липня було перевищено багаторічний максимум температури повітря 32,2° тепла (31,5° тепла спостерігали у 2002 році).

Як зазначають синоптики, за всю історію спостережень абсолютні максимуми температур на метеостанціях Львівщини були зафіксовані у серпні. 

Абсолютна максимальна температура для міста Львова - 37º тепла — була зафіксована більше, ніж 100 років тому – в серпні 1921. Щодо метеостанцій (М) області, то рекордсменом тут є Дрогобич – 38,1 º тепла у серпні 1952 року. Далі за спаданням температур: 

М Стрий – 36,7 º в 1946 році

М Броди – 36,4 º в 1952 році

М Мостиська – 36,1 º у 2007 році

М Кам’янка-Бузька - 36,0 º  у 1952 році

М Яворів - 36,0 º у 2000 році

М Рава-Руська - 35,9 º у 2012 році

М Славсько - 34,0º у 2010 році

М Турка - 33,7 º у 2010 році.

Читайте також: У Винниках біля Львова утворилася черга на гламурний пляж (відео)

Синоптики пояснили, що вимірювання температури на метеостанціях здійснюється за дотримання чітких вимог. На значення термометра впливає сонячна радіація, швидкість вітру, опади і предмет, до якого прикріплений прилад. 

Вимірювання температури повітря на метеостанції відбувається чітко регламентованим способом: усі термометри встановлені у психрометричній будці(до якої теж є перелік вимог від кольору до місця розташування на метеостанції), яка захищає їх від сонячної радіації та впливу атмосферних явищ, вимірювання температур відбувається на висоті 2 м від поверхні землі. При вимірюванні максимальної температури забезпечується наступне положення ртутного (сухого) термометра: він встановлений з невеликим нахилом до резервуара (резервуар на 1-2 см нижчий за протилежний кінець термометра), чим усувається відкачування ртуті в протилежному резервуарові напрямку, що може призвести до хибних показів.

Усі вимірювальні прилади розташовані на території метеостанцій, які є репрезентативними для даної місцевості. Тобто створенні усі умови, щоб термометр міряв саме температуру повітря, а не температуру на сонці чи температуру стіни будинку. Тому даний прилад може показуватиме менше значення температури повітря, ніж на домашньому термометрі.

Читайте також: Африканську спеку до 41° прогнозують синоптики на наступний тиждень в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів