Неподалік Львова завершують спорудження екологічного будинку з глини, соломи й трави (відео)

14:35 23 жовтня 2015 р.

Фото до новини


Фото: ecotown.com.ua

Собівартість глиняного помешкання становить 40 тисяч доларів.

Уже до кінця 2015 року під Львовом мають завершити будівництво екологічного будинку з глини, соломи та травою на даху. Майбутню оселю для львівського ІТ-спеціаліста будує українець Андрій Бобровицький, відомий своїми проектами у напрямку екологічного будівництва.

«Бобровицький зазначає, що подібні хатинки він вже зводив на Київщині, але львівська хата буде найбільшою», – повідомив ресурс «Zaxid.net». Усі задіяні матеріали та системи екологічного будинку здешевлять комуналку для господарів в 3-4 рази порівняно з традиційними будинками. 

Собівартість глиняного помешкання становить 40 тисяч доларів. Архітектори пояснюють, що найдорожчим виявився зелений дах. Якщо від нього відмовитися, можна зекономити близько 10 тисяч доларів. Однак трава на даху виконує функцію додаткового утеплювача. Також вона добре підходить для тих умов, де є багато дощів.  

Загалом, для зведення будинку використовують виключно екологічні матеріали. Приміром, в якості утеплювача в стінах закладена житня солома. Товщина такого утеплювача складає 50 сантиметрів, плюс п’ять сантиметрів зовнішньої і внутрішньої штукатурки – виходить товщина стін 60 сантиметрів.

Глина дозволить контролювати вологу в оселі. Обігріватиме будинок спеціальна система труб, якими «змійкою» обкладають стіни. Тобто механізм працювати на обігрів стін, а не повітря. У трубах протікатиме вода, яку підігріватиме піч на дровах. Архітектори запевняють, що достатньо всього три години пропалити дрова і будинок залишатиметься теплим на всю добу. 

Також утеплили і підлогу. Архітектори використовують утеплювач, який виготовляється із вапна, спеціальних домішок і відходів лляного виробництва. Такі відходи коштують по 40 копійок за кілограм.

А на утеплення одного квадратного метра тут пішло близько 120 гривень, але таке утеплення не токсичне. З часом воно стає ще міцнішим і вбирає в себе усі бактерії та сприяє зберіганню підлоги. Андрій Бобровицький запевняє, що простоїть такий будиночок 150 років.

Про це повідомив сьогодні, 23 жовтня, «EcoTown» – спеціалізований ресурс про альтернативну енергетику в Україні. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів