На Львівщині квітневе карстове провалля 30 на 12 метрів розширилося

16:51 5 червня 2021 р.

Фото до новини

Карстове провалля, яке утворилося у селі Піски поблизу Щирця півтора місяці тому, збільшилось на метр.

На об’єкті геологи зробили експертну оцінку і керівництво місцевої громади буде виготовляти проєктно-кошторисну документацію. Її повинні зробити до середини червня. І вже тоді зможуть розпочати відновлювальні роботи.

Про це повідомило Суспільне телебачення, пише DailyLviv.

Провалля у селі Піски поблизу Щирця утворилося 20 квітня на подвір’ї місцевого мешканця. Діаметр провалля був близько 30 метрів, а глибина – 12 метрів. Тоді ділянку відразу обгородили та виставили мітки, аби контролювати зміну розмірів. Староста села Любов Паук порівнює, що змінилося.

"Я так ходила ще заглядала, дивилася, думала дерево піде, і там за дерево, а воно вже тоді було отак закраяне, то десь на метр воно ще посунулося після того основного провалля, метр-півтора", – каже староста Любов Паук.

У селі Піски наразі заборонили рух вантажівок. А маршрутки їздять без змін. На проваллі вже зробили науково-технічну оцінку, кажуть у Щирецькій селищній раді. Тепер працюють над проєктно-кошторисною документацію.

"Вчора підрядники почали роботу, тобто вони почали геодезичне знімання. Після чого буде розроблений, власне, кошторис, який повинен пройти експертизу і ми будемо звертатися в Львівську обласну адміністрацію для виділення коштів для робіт по ліквідації карстового провалля. Про суми ми наразі не можемо говорити", – каже керівник справами виконавчого комітету Щирецької селищної ради.

Родич власників будинку, поблизу якого утворилося провалля, Михайло Міхно каже, що приходить до вуликів та доглядати свійську птицю, бо дідуся, який жив в хаті, через небезпеку, забрали діти.

"Коли утворилося провалля, воно пару днів розширювалося, а потім стало на своє місце. І практично нічого не змінилося, хата стоїть на місці, тріщини на хаті не розширюються, єдино, що підійшла вода, половину ями залило водою, ну це ґрунтові води, то нормальне явище", – розповідає Михайло Міхно.

"В останні роки був досить такий сухий період і криниці, з яких люди переважно брали воду – пересихали. І за такими попередніми даними, люди бурили свердловини - з гіпсу та відповідно нижче залягаючих водоносних горизонтів і звідти брали воду, а це своєю чергою активізувало карст. Там поруч є два кар’єри, але ці кар'єри прямого стосунку до активізації карсту не мають", – каже доцент кафедри геології університету імені Івана Франка Василь Дяків.

Геолог додає, що карстові провалля в Пісках можуть повторитися.

Місто на Львівщині йде під землю через карстові провалля

Може поглинути будинки: провалля на Львівщині щогодини збільшується

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів