Магнітна буря розпочалася раніше, аніж очікували вчені

20:36 15 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: ridna.ua

В південно-західному квадранті видимого диска Сонця зареєстровано викид корональної маси.

Вчені очікували магнітну бурю на Землі пізно ввечері 15 серпня або 16 серпня, але прилади фіксують її початок вже в даний момент.

«Магнітна буря розпочалася на Землі 15 серпня після викид корональної маси на Сонці 12 серпня, спрямованого в бік нашої планети», – повідомив  представник Геліогеофізичної служби ФГБУ ІПГ. Раніше повідомлялося, що 12 серпня в південно-західному квадранті видимого диска Сонця в 17.48 зареєстровано викид корональної маси.

Він супроводжував розпад сонячного волокна і тривалу (141 хвилина) спалах (класу) B 7.0 (S27W27, час максимуму 18.26 ). СМЕ (корональний викид маси) має компоненту, спрямовану у бік Землі. За словами представника ІПГ, вчені очікували магнітну бурю на Землі пізно ввечері 15 серпня або 16 серпня, але прилади фіксують її початок вже у даний момент.

Сонячні спалахи в залежності від потужності рентгенівського випромінювання діляться на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в 10 разів. Найпотужніші спалахи за певних умов, одним з яких є спрямованість спалаху в бік нашої планети, можуть призвести до магнітних бурь на Землі.

Про це повідомили сьогодні, 15 серпня, в інформаціній агенції УНІАН.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів