Голод жене на Львівщині зубрів до сіл

22:22 28 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Зубри потягнулись на Львівщині через голод до сіл, де вони об'їдають приватні обійстя.

У Національному парку «Сколівські бескиди» на Львівщині підростають п'ятеро маленьких зубренят – чотири самки й самець. Їм уже по півроку.

У сприятливу погоду  стадо ховалося у лісі та в чагарниках. До будиночка лісників на підгодівлю підходять лише  морозною та сніжною зимою.

Лісничий Михайло Фединець запевнив: «Ми їх підтримуємо соковитими кормами, комбікорм, капуста, буряк, сіно, солома».

Народились зубренята у Національному парку «Сколівські Бескиди» ще влітку, але зафільмувати зубренят стало можливим лише зараз, коли стадо у сильні морози та сніги приходить на підгодівлю.

На цій території зубри водилися ще у минулому столітті. А потім зникли. Через хвороби, брак їжі чи браконьєрів – достеменно невідомо. Лише  вісім років тому у  заповідник завезли 11 європейських бізонів з Німеччини, Австрії та Польщі. Тепер у стаді – 33 особини.

«Це їхня історична батьківщина. Тут водилися зубри. Якщо проаналізувати назви сіл – Зубриця. Місто Турка. Від слова Тур.  Завдання першочергове – оновити кров. Щоб вони продовжували давати потомство», – розповіла еколог Інеса Шемелинець.

Не надто раді розмноженню зубрів хіба що у ближніх до заповідника селах. Тут люди нам розповіли, що непрохані гості навідуються до них доволі часто. Тим паче – зараз, у 18-градусний мороз. І мовляв, об'їдають кормові запаси призначенні для їхньої худоби.

Богдан Тупичак каже, тварин любить. Але нарікає: «Ці – дошкулять. Приходять мало не щодня.   Шкоду роблять. Ну але що зробиш. То звірина. Мусимо терпіти. Вони щіпки погризли. Сіно все з’їли. В одного єгера з'їли цілий оберіг сіна».

У заповіднику кажуть, що нічого з цим вдіяти не можуть. Людям радять огороджувати двори і сінники, а ще потерпіти до весни – тоді зубри знову  ховатимуться в лісі.

Про це повідомила сьогодні, 28 лютого, «Телевізійна служба новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів