Зеленського номіновано на Нобелівську премію миру: завтра оголосять переможця

11:52 5 жовтня 2023 р.

Фото до новини

На цьогорічну Нобелівську премію миру номіновано захисниць прав жінок з Ірану та Афганістану, кліматичних активістів, НАТО та президента України Володимира Зеленського.

Переможця оголосять у п'ятницю в столиці Норвегії Осло. Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

 За даними норвезького громадського мовника NRK, норвежець, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і очолювана ним організація мають шанси на Нобелівську премію миру. Цього року НАТО розширилося за рахунок нейтральної Фінляндії, а Швеція незабаром стане повноправним членом альянсу.

У фаворитах знову президент України Володимир Зеленський, якого минулого року ймовірно не пропонували з формальних причин. Цього року його висунули щонайменше кілька політиків.

Окрім війни в Україні, ще однією актуальною темою, яку можна було б порушити, є питання міграції.

На думку директора норвезького інституту досліджень миру, Хенрика Урдала, Норвезький Нобелівський комітет може вирішити привернути увагу до ролі міжнародного права в мирних зусиллях. Тоді Нобелівська премія миру може бути присуджена Міжнародному суду ООН чи  Міжнародному кримінальному суду (ICC), Європейському суду з прав людини або Міжамериканському суду з прав людини.

За даними Норвезького Нобелівського комітету, цього року на Нобелівську премію миру висунуто 212 осіб і 93 організації. Це найменша кількість з 2019 року.

Нагадаємо, торік Нобелівський комітет в Осло присудив премію миру білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації "Меморіал" і українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод".

До теми:

Лауреат Нобелівської премії миру прочитає у Львові лекції

Завтра до Львова приїдуть три лауреатки Нобелівської премії

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів