Заступник Авакова не наважився дискутувати з Садовим російською

16:17 5 травня 2020 р.

Фото до новини


Фото: Фото Радіо Свобода.

Кореспондент телеканалу Радіо Свобода «Теперішній час» розпитувала міського голову Львова Андрія Садового про його підтримку мера Черкасів Анатолія Бондаренка і "партію мерів".

Уряд України обіцяє послаблення карантинних заходів із 11 травня, але мери деяких міст знімають обмеження самостійно, незважаючи на рішення центральної влади. Українські міста, які діють усупереч розпорядженням: Дніпро, Черкаси – там, зокрема, мерові погрожують кримінальними справами за самовільне послаблення карантину, Мукачеве – там відкривають парки та торгові центри. Мери Івано-Франківська Руслан Марцинків і Львова Андрій Садовий виступили з підтримкою мера Черкас.

Кореспондент телеканалу Радіо Свобода «Теперішній час» порозмовляла у прямому ефірі з мером Львова про те, чому він підтримує рішення цих міст про послаблення карантину і чому сам не буде цього робити.

Перш ніж почати розмову, скажу, що до вас в опоненти ми запрошували представників Міністерства внутрішніх справ – і заступника міністра, і радників, і прес-секретаря. Але вони відмовилися. Тож позначмо позиції. Ви теж маєте намір діяти всупереч рішенням центральної влади? Чи ж ваша підтримка черкаського мера поки що тільки на словах?

– По–перше, я підтримав місто Черкаси та громадян, які там живуть, тому що мер озвучує позицію громадян і думку громадян. Так що треба бути коректним. Я вважаю, що те, що вийшло, – Черкаси, центральна влада – це погано. Тому що потрібно, щоб була добра комунікація. Десь якийсь стався збій, тому що не можна порушувати ті правила, які є в країні, з одного боку. З іншого боку, треба мати добру комунікацію з громадянами. Дуже часто мер на передовій, тому що до нього приходять люди, до нього приходять із усіма претензіями, а центральна влада далеко і не завжди вона це чує.

– Ви будете вживати якихось кроків, теж послаблювати карантин до наступного понеділка?

– Ні, звичайно. Тому що коли в країні пандемія, всі повинні працювати разом, тому що не можна перемогти коронавірус в одному, окремо взятому, місті. Ми ще минулої середи надіслали пропозицію Кабміну, і в неділю у мене була розмова з прем'єр-міністром, у понеділок уряд ухвалив рішення про послаблення, про більше делегування містам із 12 числа.

Нас це влаштовує, в принципі, ми зараз напрацьовуємо регламенти, тому що ті ж, припустимо, ресторани, кафе – ми дозволяємо з 12 числа роботу літніх терас. І сьогодні всі разом ресторатори працюють над правилами, як це буде працювати. І вони будуть потім же це виконувати. Те ж саме, припустімо, з перукарнями. Вони із вівторка разом будуть напрацьовувати правила, і вони потім будуть це виконувати. В такому випадку це буде працювати.

– Щодо вашого твердження, що мер озвучує вимоги чи думки громадян. Хочу вам тут заперечити. При цьому популярність Зеленського, який в українців уже точно асоціюється з центральною владою, не падає. Сьогоднішні цифри Київського міжнародного інституту соціології говорять про те, що Зеленського підтримує стільки ж українців, скільки і півтора місяці тому, – 43%. Значить, карантин – не таке вже непопулярне рішення?

– У принципі, іншого рішення і не могло бути, тому що карантин – це єдині ліки, які сьогодні є від коронавірусу.

– Чому тоді мер Черкас іде від зворотного?

– Він, напевно, краще розуміє ситуацію в своєму місті. Можливо, його розмова з підприємцями, з бізнесом дала якийсь певний імпульс. У нас усе набагато простіше: ми регулярно зустрічаємося, через Zoom робимо конференції. Ми даємо розуміння ситуації, чому потрібен карантин, що треба зробити. В принципі, вільна робоча атмосфера, ніхто правил не порушує. Ми дуже жорстко караємо за порушення карантину.

Розумієте, тільки порядок, який ми сьогодні маємо, дає можливість уникнути багатьох смертей. Я нікому б не радив жартувати з COVID-19. Тому що ті країни, які почали жартувати, сьогодні мають десятки тисяч жертв. Нам цього не треба в Україні.

– Не розумію тоді вашої позиції. Ви підтримуєте карантин, говорите, що так і повинно бути, але при цьому підтримуєте мера Черкас.

– Я нікому не бажав би робити нападки на мера, який озвучує позицію громадян. Це не метод розмови – посилати СМС-ки, передавати якісь привіти. Якщо хочеш поговорити – набери по телефону, переговори.

– Він же не просто озвучує, він же ухвалює рішення, які суперечать рішенням центральних органів влади. Де ця межа між децентралізацією та автономією окремих регіонів, яка небезпечна сепаратизмом?

– Україна – це єдина країна, і ніякий федералізм у нас не пройде. Тим більше говорити про нього сьогодні, під час російської агресії – це вже злочин. Розумієте, мер дуже часто відчуває ситуацію краще, і треба його запитати, чому він таке рішення ухвалював. Може, він поспішив, може, він упевнений у ситуації із захворюваністю.

Я, припустімо, моніторю ситуацію щодня. Ви ж розумієте, що Львів розташований за 70 кілометрів від Європейського союзу, ми повинні моніторити все, що робиться в багатьох містах Європейського союзу, тому у нас інша ситуація. У нього в центрі країни, можливо, краще, немає такої динаміки. Тож місто від міста відрізняються.

– У контексті нинішнього протистояння, якщо воно все ж є – мерів і центральної влади – все більше з'являється інсайдів про створення так званої партії мерів, яка буде конкурентом президентській партії «Слуга народу» на майбутніх виборах. З вами велись якісь перемовини про створення цієї партії чи входження в неї?

– Ні, таких переговорів не було. І я даю дуже невеликий шанс, що така партія може бути створена. Тому що партії в принципі створюються за ідеологічними принципами, а не просто за професією. Це, як на мене, щось нове.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів