За що МЗС України вітає доповідь Генсека ООН

19:16 3 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Генеральний секретар закликає рф дотримувати своїх міжнародно-правових зобов’язань відповідно до Статуту ООН, міжнародного гуманітарного права та права прав людини на всіх територіях України.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо публікації доповіді Генерального секретаря ООН «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь», пише DailyLviv.com.

Міністерство закордонних справ України вітає опублікування доповіді Генерального секретаря ООН «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь» за період з 1 липня 2023 року по 30 червня 2024 року, підготовлену на виконання однойменної резолюції Генеральної Асамблеї 78/221.

Це перша річна доповідь Генерального секретаря ООН, яка детально висвітлює грубі порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинені російською окупаційною адміністрацією на всіх тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях, а також в Автономній Республіці Крим.

У доповіді містяться задокументовані численні випадки тортур, сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, позасудових страт, а також утисків свободи віросповідання, слова та мирних зібрань, що здійснюються федеральною службою безпеки рф та іншими органами російської окупаційної адміністрації.

Генеральний секретар закликає рф дотримувати своїх міжнародно-правових зобов’язань відповідно до Статуту ООН, міжнародного гуманітарного права та права прав людини на всіх територіях України. Зокрема, російська окупаційна влада повинна дотримуватися абсолютної заборони на насильницькі зникнення, застосування тортур та інших видів жорстокого поводження, а також забезпечити проведення незалежного, неупередженого та швидкого розслідування всіх таких випадків.

Крім того, Генсек закликає росію негайно припинити примусові переміщення та депортації захищених осіб з тимчасово окупованих територій України, надати повну інформацію про депортованих українських дітей, утриматися від будь-яких дій, що змінюють їхній статус та співпрацювати з ООН з цього питання.

Україна підтверджує свою готовність і надалі співпрацювати з ООН та її правозахисними механізмами у питанні забезпечення захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях, повернення незаконно депортованих дітей, звільнення незаконно утримуваних цивільних осіб та військовополонених, розслідування випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та забезпечення правосуддя для жертв.

МЗС України підкреслює важливість доповіді Генерального секретаря ООН, яка є черговим важливим документальним підтвердженням масштабних та системних грубих порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які росія як держава-окупант вчиняє на тимчасово окупованих територіях України від 2014 року.

Закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на російську федерацію з метою негайного припинення збройної агресії, деокупації всіх територій України та притягнення винних до відповідальності за вчинені воєнні злочини.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів