Янукович хоче для України постійне місце у Раді безпеки ООН

22:46 24 вересня 2013 р.

Це було би підтримкою для країн Східноєвропейської регіональної групи.

Президент України Віктор Янукович, виступаючи сьогодні під час сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, звернувся до голови асамблеї Джона Еша з пропозицією надати Україні постійне місце у складі Ради безпеки ООН.

"Україна підтримує, шановний пане голово, вашу рішучу налаштованість на досягнення довгоочікуваних практичних зрушень у процесі реформування ООН. Критично важливим на наше переконання є якнайшвидше досягнення прогресу модернізації Ради безпеки ООН", - сказав В.Янукович.

За словами Президента, наразі в Україні є занепокоєння нинішньою стагнацією переговорного процесу.

"Хотів би в черговий раз засвідчити готовність України до обговорення всіх прогресивних концепцій реформування Ради безпеки ООН, здатних прискорити здійснення вже давно назрілих змін. Вважаємо, що таке реформування має неодмінно передбачати врахування законних інтересів всіх регіональних груп, в тому числі і Східноєвропейських. Йдеться про необхідність надання державам нашого регіону одного додаткового місця для постійного члена у складі розширеної Ради безпеки", - зазначив В.Янукович.

Радбез ООН - постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який, відповідно до статті 24 Статуту ООН, покладено відповідальність за підтримку міжнародного миру та безпеки. Рада Безпеки входить до шести "головних органів" ООН.

У 1965 р. кількість її членів було збільшено з 11 до 15 (перша поправка до Статуту ООН): п'ять постійних членів — Великобританія, Китай, СРСР, США, Франція — і десять членів, які обираються Генеральною Асамблеєю на два роки за географічною ознакою. П'ять з десяти членів переобираються щороку. Після розпаду СРСР його місце у Раді Безпеки успадкувала Росія.

На відміну від інших органів ООН, тільки Рада Безпеки має право приймати рішення, обов'язкові для виконання всіма членами ООН. Рада Безпеки проводить свої засідання у Нью-Йорку, коли в цьому виникає необхідність.

Україна була непостійним членом Ради Безпеки ООН у 1948–1949, 1984–1985, 2000–2001 роках, повідомляють УНН.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів