«Я дуже проукраїнський». До Львова приїхав юрист з виборчих команд Гілларі Клінтон та Джо Байдена

16:08 3 квітня 2024 р.

Фото до новини

Бен Кохенбургер – юрист зі США, що був у складі команди демократів під час президентських кампаній Гілларі Клінтон та Джо Байдена.

Про це інформує пресслужба Львівської політехніки, пише DailyLviv.com.

29 березня студенти кафедри політології та міжнародних відносин мали змогу поспілкуватися з американцем Беном Кохенбургером, волонтером і юристом, що, зокрема, був залучений до президентських кампаній Гілларі Клінтон та Джо Байдена.

Бен Кохенбургер – юрист зі США, що був у складі команди демократів під час президентських кампаній Гілларі Клінтон та Джо Байдена. З 2022 року надає юридичну допомогу українським біженцям. Співпрацює в цьому питанні з фондом «Карітас». Також він став першим міжнародним юридичним радником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Бен згадує, що під час президентської кампанії Гілларі Клінтон вони виснажливо працювали – 90 годин на тиждень. У США діє представницька демократія, тобто результати визначає кількість виборників від штату, а не відсоток населення. Президента обирають за один тур. Кохенбургер визнає: це означає, що голоси жителів деяких штатів мають фактично більшу вагу, ніж інших. І він не чекав перемоги Трампа, який переміг саме завдяки кількості виборників, а не фактичного американського населення, що проголосувало за нього, однак змінити цю систему можливості наразі не бачить.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну Бен вирішив допомагати українським вимушеним переселенцям в Угорщині, адже поставали проблеми розуміння законів, мовний бар’єр. Згодом вирушив автобусом до Львова і розпочав співпрацю з фондом «Карітас». У Києві познайомився з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини та став його першим міжнародним юридичним радником. Команду омбудсмена він згадує як дуже теплу та приємну компанію. В Україні відвідав крім названих ще кілька міст, бачив наслідки російських атак у Харкові.

– Я дуже проукраїнський. Чесно кажучи, до початку повномасштабного вторгнення майже нічого не знав про Україну. Я думаю, погляд, що поширений на Заході, наприклад у США, що це «не американська війна, а українська», стовідсотково хибний. Україна бореться замість Заходу, і для нас це найдешевша війна, яку ми мали, бо ми не втрачаємо жодного солдата, – зазначив Бен Кохенбургер.

У діалозі з американцем студенти могли поглянути на світ з точки зору США з їхньою системою волевиявлення та ЗМІ, аудиторію цікавила й перспектива ухвалення нарешті Палатою представників рішення про пакет допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню, а також можливі наслідки перемоги Дональда Трампа на виборах президента 2024 року.

Згадуючи знайомство з Україною, Бен зазначив, що дивувався спокійній реакції наших людей на сирени повітряної тривоги, які так лякали його спочатку, а також особливій доброті нашого народу.

– Я був справді здивований добротою українців. Це не те, що називаємо nice. Ми запитуємо, як ваші справи, але насправді не дуже хочемо чути, як ви. Я справді дратуюся, коли питаю, як справи, і мені починають розповідати. Просто скажіть: «Добре». Це така собі частина процесу (сміється). Є різниця між nice і kind. Я вважаю українців саме kind – добрими, – наголосив Кохенбургер.

Його вразила наша «жива» країна, навіть у воєнний час гарні українські міста й архітектура, особливо Львова, якої не побачиш у США. Українці, на його думку, помітно відрізняються від росіян у питанні соціального активізму. Наш народ не боїться протестувати, рішуче обстоювати свої права та свободи. Зокрема, він неабияк проявив себе під час Революції Гідності.

– Українцям, нашій молоді дуже важливо знати, які очікування від нас, як бачать нас збоку, як оцінюють наші перспективи інтеграції в ЄС, й іноземцям важливо бачити наші думки, прагнення. Особливо зверніть увагу, що тут студенти спеціальності «міжнародні відносини», і це їхня практична частина навчального процесу, – додав Микола Бучин, професор кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук.

Українці мають слухати настрої в американському суспільстві і працювати з ним. За словами Миколи Бучина, хоч би як скептично окремі політики у США були налаштовані щодо допомоги Україні, вони не зможуть діяти інакше, якщо їхні виборці цього хочуть. Такі заходи, як зустріч з американським юристом і волонтером Беном Кохенбургером, поліпшують комунікацію між державами й допомагають знаходити консенсус і формувати спільний погляд на події.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів