Вторгнення Росії може початися зі супроводу військами РФ «гуманітарної допомоги» терористам на Донбас, – експерт

23:05 8 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міноборони РФ

На цьому наголосив у п'ятницю, підбиваючи підсумки 8 серпня, керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у п'ятницю коментувати підсумки 8 серпня, традиційно – «з поганого:

1. Якщо Путін дасть команду на введення своїх окупантів під виглядом «миротворців» в Україну (а така ймовірність досить висока), то спочатку це буде варіант супроводу російськими військовослужбовцями так званої «гуманітарної допомоги» Москви для Донбасу, яка буде ввезена через ділянки кордону, контрольовані бойовиками. Відповідно, «допомога» буде призначатися для жителів тільки контрольованих проросійськими терористами районів. 

Задум зрозумілий: якщо загине хоч один російський «миротворець», то Кремль почне волати про розстріл «хунтою» гуманітарної місії, що може бути приводом для відкритої агресії з боку Росії. Якщо ж Україна не відреагує на цю провокацію, то це може стати приводом вводити повноцінний «миротворчий контингент» для взяття частини Донбасу під контроль. 

Політичні заходи щодо зриву цього плану вже прийняті – зокрема, офіційний Київ дав чітко зрозуміти, що будь-які «миротворці» з Росії будуть вважатися прямою військовою агресією Москви. При цьому Захід повністю підтримав подібну оцінку. 

Чекаємо розвитку подій, а краще – відсутності таких. Терикони Донбасу хоч і не райський Скляний пляж острова Кауаї, але все одно навряд чи варто поганити їх братніми могилками путінських вояк. 

2. Сьогодні ми отримали дані від військових медиків. Вони підтвердили, що за час АТО при транспортуванні померло не більше семи українських військовослужбовців (раніше в РНБО станом на 5 серпня говорили про п’ятьох померлих при транспортуванні, тобто дані приблизно збігаються). 

Нескінченно шкода кожного нашого солдата й офіцера, як полеглого на полі бою, так і померлого від ран. Але неможливо зрозуміти спекуляції на цих смертях. 

Ми перевіряли інформацію про загиблих при транспортуванні тому, що про сотні таких смертей пару днів томуповідомити не якісь безіменні користувачі соцмереж, а деякі українські політики. Звідки вони черпають інформацію – невідомо. Як і те, навіщо її поширюють, провокуючи паніку. 

3. Слідчий комітет Росії подав клопотання про арешт п'ятьох військових з української 72-ї бригади, й російський суд, ясна річ, заарештував їх. Російські слідчі розповідають, що наші військові застосовували «фосфорні» боєприпаси. 

Треба уважно вдуматися в офіційне повідомлення російського Слідкома: «... Навряд чи затримані українські військові, в націоналістичному угарі прямуючи в каральну операцію, могли собі уявити, що за всі скоєні ними злочини рано чи пізно доведеться відповісти. І тепер замість бравурних маршів в їх честь на Майдані, які вони собі напевно уявляли, замість обіцяних нагород їх чекає банальний суд ... ». 

Люди добрі, й це говорить слідчий? Це стиль юриста? Я читаю, й бачу маячню горлопана-пропагандиста або проституючого журналіста зі жовтенької газетки, але ніяк не служителя Закону. 

Факт у тому, що Путін не тільки російську Феміду перетворив на особисту підстилку. Вся Росія сьогодні – це дешевий балаган, в якому невпинно йде одне подання під назвою «Шоу виродків». 

Із хорошого: 

1. Після оперативної паузи сили АТО почали діяти відчутно могутніше й ефективніше. 

Сьогодні фактично доведено до розуму блокування «донецького» угруповання бойовиків. Почалося серйозне «подрібнення» решти угруповань та їх блокування. 

Залишається складною ситуація у звільнених районах – часто-густо «спливають» недобиті терористи й диверсійні групи. Залишається відкритим питання кордону з Росією. Тобто проблем у сил АТО – вище даху. Але наші війська йдуть вперед, і це головне. 

2. До речі, про звільнені міста. В них працюють спеціальні робочі групи МВС, які обчислюють терористів та осіб, котрі активно з ними співпрацювали. Як повідомили в МВС, вже почався етап затримання цих осіб. 

Між тим, за нашими даними, гостро стоїть питання класифікації дій представників місцевої влади, які співпрацювали з терористами. Ми спостерігаємо, що багато з цих панів повертаються в свої кабінети, сидячи в яких при терористах, не приховували своїх симпатій і зв'язку з ними. Боюся, попереду ще багато питань до того ж МВС з приводу цього нездорового явища. 

3. Глава Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що кримськотатарський народ планує висунути своїх кандидатів на позачергових виборах до Верховної Ради. 

Ми повинні пам'ятати, що саме кримськотатарський народ залишається однією з небагатьох тонких ниточок, які пов'язують сьогодні Крим з Україною. Ми повинні пестити й леліяти цей зв'язок. Тому що тільки зміцнюючи її, інтегруючи населення Криму в загальноукраїнський простір будь-якими можливими способами, ми зможемо повернути Крим від злодюги Путіна».

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив усе це сьогодні, 8 серпня, на сайті «ІС» та своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів