Волонтери з АТО/ООС подали Президенту петицію про відкликання Держпремії в стоматології

10:42 25 лютого 2020 р.

Фото до новини

За дорученням всеукраїнської конференції лікарів-волонтерів «П'ятирічний досвід надання стоматологічної допомоги в зоні АТО/ООС» керівник доброчинного проекту «Тризуб Дентал», капітан запасу Ігор Ященко зареєстрував на сайті Президента України петицію про відкликання Державної премії 2019 року в галузі стоматології через фальсифікацію лауреатами своєї діяльності у зоні АТО/ООС.


Відео: Львівський пресклуб

Подаємо текст петиції повнотекстово:

"Указом Президента України №4/2020 від 13 січня 2020 року присуджено Державну премію в галузі науки і техніки 2019 року авторам за роботу Р-14 «Високотехнологічні методи надання спеціалізованої стоматологічної допомоги в мирний та воєнний час». Робота була подана  Державною Установою "Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України".

Волонтери-стоматологи вимагають від Президента України скасувати Указ, оскільки автори-лауреати вчинили свідому фальсифікацію: вигадали «створення і впровадження ними в зоні АТО (ООС) ефективної моделі стоматологічної допомоги з мережею стаціонарних та мобільних стоматологічних кабінетів».

Кричущим фактом несправедливості є те, що ніхто з семи лауреатів держпремії не був у зоні АТО (ООС ) жодного разу і не причетний ані до організації, ані до практичного надання стоматологічної допомоги військовослужбовцям та місцевому населенню прилеглих територій. Ніхто з лауреатів нічим і ніколи не долучався до створення мережі стаціонарних, а тим більше - мобільних кабінетів.

У зоні АТО (ООС) надають стоматологічну допомогу лише лікарі-волонтери, військові стоматологи, патріотично налаштовані державні та приватно практикуючі лікарі.
Волонтерами було практично забезпечено всі пересувні стоматологічні комплекси, налагоджено надання високоспеціалізованої стоматологічної допомоги, створено принцип Єдиного медичного простору та запроваджено електронну картку з фото-  та відео-  документацією, забезпечено високоточну діагностику з використанням комп’ютерної томографії та цифрових технологій.

За час роботи волонтерами було прийнято понад 40 тисяч пацієнтів-військовослужбовців.

Автори-лауреати запевнили Державний комітет з премій, що науково обґрунтували Національну програму профілактики основних стоматологічних хвороб, але «скромно» наклали на свою роботу… гриф «секретно». Може, тому, що дотепер в лави Збройних Сил і Національної гвардії масово потрапляють (на 95%) стоматологічно хворі військовослужбовці, оздоровлені тільки на папері позитивними висновками медичних комісій? Але якщо це «наукове обґрунтування» є державною або військовою таємницею, то як змогли одержати відкритий доступ до неї науковці з Казахстану, Азербайджану, Гонконгу, що дали публічну оцінку цій «секретній» роботі на сайті Держкомітету з премій? Хіба викрасти і перекласти…

Один із лауреатів є фахівцем зі стоматології дитячого віку і, напевно, не знає, що дітей з української сторони возять на окуповану територію лікувати зуби.

В обману завжди хибна логіка. Він переходить межу не тільки професійної і громадянської етики, але й законодавства. Цинізм лауреатів-плагіаторів, які привласнили собі доброчинну працю волонтерів-стоматологів, обурив волонтерську спільноту. Тому сподіваємося на справедливе рішення на державному рівні".

Ця електронна петиція вже доступна для підписання за адресою: https://petition.president.gov.ua/petition/87574

Для обов'язкового реагування Президента петиція за три місяці має набрати 25 тисяч підписів.

Нагадаємо: "Щоденний Львів" уже повідомляв про те, що волонтери готують петицію Володимиру Зеленському про фальсифікацію Держпремії за АТО, а президент Національної спілки стоматологів Мирон Угрин наприкінці січня цього року написав офіційного листа Президенту України Володимиру Зеленському з проханням відкликати Державну премію за роботу «Високотехнологічні методи надання спеціалізованої стоматологічної допомоги в мирний та воєнний час», яку було присуджено 13 січня 2020 року колективу авторів у складі: д.м.н. Маланчук В.О., д.м.н. Шнайдер С.А., д.м.н. Дєньга О.В., д.м.н. Мазур І.П., д.м.н. Дрогомирецька М.С., д.м.н. Лихота А.М., к.м.н. Рибачук А.В.
 
 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів