Волонтери-стоматологи просять Президента позбавити Державної премії колег, які приписали собі роботу в АТО

16:22 28 січня 2020 р.

Фото до новини

Волонтери-стоматологи, зокрема Національна спілка стоматологів України, до якої входять 19 громадських організацій, в тому числі 5 волонтерських об’єднань, обурені фактом присвоєння Державної премії авторам, які подали неправдиві інформацію про впровадження моделі стоматологічної допомоги в зоні АТО/ООС.

Про це в зверненні на адресу Президента Зеленського написав президент Національної спілки стоматологів України Мирон Угрин.

Нагадаємо, що Указом Президента України №4/2020 «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2019 року» Державну премію за роботу «Високотехнологічні методи надання спеціалізованої стоматологічної допомоги в мирний та воєнний час» було присуджено колективу авторів у складі: д.м.н. Маланчук В.О., д.м.н. Шнайдер С.А., д.м.н. Дєньга О.В., д.м.н. Мазур І.П., д.м.н. Дрогомирецька М.С., д.м.н. Лихота А.М., к.м.н. Рибачук А.В.

В аналітичних даних сайту Комітету Державних премій України в галузі науки і техніки зазначено, що авторським колективом «створено та впроваджено в зоні АТО (ООС) ефективні моделі стоматологічної допомоги, яка включає мережу стаціонарних та мобільних стоматологічних кабінетів».

Мирон Угрин у зверненні до Пезидента України зазначає:

"По-перше, представлена робота не має цілісного характеру, а лише еклектичне використання фрагментів наукових робіт лауреатів, які не стосуються безпосередньо АТО/ООС.

По-друге, порушено професійні принципи доброчесності в науці та медичної етики, оскільки частина матеріалу щодо АТО/ООС не ґрунтується на даних власних досліджень, а є недостовірною та носить ознаки плагіату, а по-простому, є неправдивою.

По-третє, ніхто з лауреатів жодного разу на був в зоні проведення АТО/ООС і тому не мають жодного уявлення, які проблеми існують там з надання стоматологічної допомоги як мирному населенню, так і військовим та добробатам.

По-четверте, весь процес, який передував призначенню премії, відбувався без обговорення у професійному середовищі, натомість перелік осіб, які надали позитивні відгуки, складається практично з осіб, які не були в зоні АТО/ООС та взаємопов’язані, що є свідченням необ’єктивності оцінки.

Також не були залучені громадські організації, окрім тих, які очолюють самі лауреати.

По-п’яте, внесення до списку лауреатів Державної премії вищевказаних осіб вважаємо необґрунтованим і безпідставним.

По-шосте, щодо питань щелепно-лицевої хірургії, робота подана від Державної Установи «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України».

Двоє авторів, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМН України, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Маланчук В.О. та кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Рибачук А.В., напевно, не знають, що на території Луганської області, підконтрольній Україні, вже 5-ть років відсутні відділення щелепно-лицевої хірургії.

А відділення щелепно-лицевої хірургії на даний момент знаходиться в ОКЛ (територія непідконтрольна Україні) (згідно з листом Департаменту охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації Луганської обласної військово-цивільної адміністрації №3/02Б-1448 від 26.03.2016 року) і Військовий медичний клінічний центр Східного регіону, м. Дніпро, до сьогодні немає відділення щелепно-лицевої хірургії.

А вся робота в цьому напрямку виконувалась під керівництвом Начальника клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології ГВМКЦ „ГВКГ” МО України, полковника медичної служби, кандидата медичних наук, хірурга вищої категорії Федірко Ігоря Володимировича.

Щодо проблем відсутності щелепно-лицевої хірургії в Луганській області у минулому році завдяки роботі волонтерів, військових стоматологів, місцевих лікарів та представників військово-цивільної адміністрації, зроблено перші операції в Рубіжному і виділено ліжко-місце для щелепно-лицевої хірургії в Сєвєродонецьку.

По-сьоме, також до колективу авторів входить доктор медичних наук, професор, завідувачка відділу епідеміології та профілактики основних стоматологічних захворювань дитячої стоматології та ортодонтії ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України», завідувачка кафедри стоматології дитячого віку Одеського національного медичного університету Дєньга О.В., яка, відповідно до своєї посади, мала б бути обізнана з актуальною ситуацією стосовно стану здоров’я військових та добровольців в зоні АТО/ООС.

За даними спільного обстеження стоматологами військових на двох полігонах, проведених декілька років тому, встановлено, що 95% обстежених потребували санації (лікування), для 9% необхідним було видалення зубів, а 8%!!! були зі знімними протезами, коли стандарти НАТО допускають не більше 10% несанованих (нелікованих).

Ще більш цинічним є те, що фахівець зі стоматології дитячого віку не поінформована про стан надання допомоги дітям, які живуть в умовах війни. Адже батьки змушені возити дітей на лікування із с. Карлівка Донецької області на окуповану територію в Донецьк!

І тільки завдяки волонтерським організаціям налагоджена стоматологічна допомога дітям у співпраці зі стоматологічною спільнотою Донецької області.

По-восьме, автори вказують, що розроблено набір польовий (НСП), може, і розроблено в єдиному екземплярі, який використовується на полігоні в Десні, на жаль, в АТО/ООС його ніхто не бачив.

По-дев’яте, дуже болюче питання — мобільні та пересувні стоматологічні комплекси. Автори, вказують, що «розроблена ефективна модель стоматологічної допомоги, яка включає мережу стаціонарних та мобільних кабінетів».

Так, модель стоматологічної допомоги розроблена, але нагороджений колектив авторів до цього не причетний! Представлена таблиця – плагіат! Ця схема розроблена нами разом з військовими стоматологами у 2016 році!

Жодного пересувного стоматологічного кабінету не було передано чи організовано ні для мирного населення, незважаючи на крайню потребу, як вказано в листі Департаменту охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації Луганської обласної військово-цивільної адміністрації №3/02Б-1448 від 26.03.2016 року, там де це було необхідно, так і для військових та добробатів.

На нашу вимогу було рішення РНБО України від 6 травня 2015 року «Про стан виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України та додаткові заходи щодо забезпечення обороноздатності держави» (введено в дію Указом президента України від 26 травня 2015 року №285/2015) про мобілізацію наявних пересувних стоматологічних кабінетів, які були на балансі Міністерства охорони здоров’я України, а це 44 (сорок чотири) пересувних стоматологічних кабінетів (ПСК) згідно з листом заступника міністра охорони здоров’я України №3.11-16/13.18-15/21238 від 06.07.2015р. В. Шафранського із зазначенням, що їх використання в зоні бойових дій не є обґрунтованим, реально було передано лише 3 (три) пересувних стоматологічних кабінети, завдяки ініціативі на місцях.

Один з них уже відізваний і не використовується. Загалом у зоні АТО/ООС працює 18 ПСК, а також високо мобільний стоматологічний лікувально-діагностичний комплекс та цифрова зуботехнічна лабораторія в с. Карлівка Донецької області, 6 ПСК знаходяться при госпіталях, а решта – працює на волонтерських засадах автономно.

Запропонована схема ПСК в роботі, якій присуджено Державну премію, є, перш за все, застарілою, оскільки до розробки кінцевої версії не було залучено військових стоматологів, волонтерів та представників громадських організацій.

Зрештою, цей проект надалі залишається на папері, незважаючи на прийняття позитивного рішення про закупку!
На підставі цього, просимо переглянути рішення про присудження премії в галузі стоматології та притягнути до відповідальності осіб, які сприяли її присудженню, надаючи необ’єктивні оцінки, і тим самим дискредитуючи високу Державну відзнаку.

У випадку, якщо це неможливо, просимо змінити формулювання: вилучити «воєнний час».

Це було б актом справедливості стосовно всіх, хто впродовж цих важких п’яти років віддав і віддає свої сили, кошти для збереження стоматологічного здоров’я наших захисників"

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів