В Україні на часі – змінювати Конституцію, – правник у Львові

10:10 28 червня 2018 р.

Фото до новини

В Україні на часі – змінювати Конституцію України. Причому – цілком змінювати.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це вчора, 27 червня, під час круглого столу на тему «Нова Конституція як суспільний договір між українцями», що відбувся у Львівському прес-клубі, заявив викладач правничого коледжу у Львові Маркіян Федоренко.

- Якщо ми говоримо про нову Конституцію, то вона має бути новою в новому розумінні. Це означає, що ми повинні змінити напрямок руху нашої країни в якусь кардинально іншу сторону. Чи це відбуватиметься шляхом перетворення країни з парламентсько-президентської на виключно парламентську – не важливо. Важливо, щоби це дало якийсь результат, - каже Маркіян Федоренко. 

Але пропозиція змін має йти від народу. 

- Сьогодні ми бачимо, що чинну Конституцію приймали без участі народу. Її приймали чи в кулуарах Верховної Ради, чи спільно з олігархами та владою, але народ жодної участі не брав. Тому нам треба підняти питання суспільного договору і знайти правильних суб’єктів цього суспільного договору. 40 млн населення країни не зможуть між собою просто так домовитися. Тому потрібно створити інститути на базі громадських організацій, які спільно би працювали над створенням цієї Конституції, - вважає викладач правничого коледжу. 

І відразу попереджає про проблеми, які виникнуть.  

- Молодь абсолютно абстрагувалася від політичних питань. А тим часом особи, які займаються політикою дуже довгий час, перебувають у комфортному для себе середовищі. І вони готові робити ці зміни тільки декларативно. Через що ці зміни Конституції не матимуть ніякого значення для зміни ситуації в Україні, - каже Маркіян Федоренко.

Натомість доктор юридичних наук, професор, НУ «Львівська політехніка» Володимир Макарчук нагадав, що Конституція США в багатьох моментах є декларативною. 

- Наприклад, гарантоване Конституцією США право на адвокатську допомогу перекривається власною кишенею того, хто цю допомогу потребує, - каже він. 

Голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина», доктор юридичних наук Михайло Цимбалюк  нагадав, що в нашій Конституції є багато декларацій, які абсолютно не виконуються. 

- Коли ми кажемо, що громадянинові України гарантоване право на безоплатне лікування, то ця стаття Конституції вже зараз звучить як знущання над українським народом. Коли ми кажемо, що громадяни України мають право на безоплатну освіту, це теж викликає певні сумніви. Можна згадати, що земля і надра належать українському народові. А ми платимо за газ українського видобування таку саму ціну, як за газ, який транспортується з інших держав, - нагадав він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів