В угоді про асоціацію із ЄС захищено українських товаровиробників

11:00 18 вересня 2013 р.

Фото до новини

«Знайдені компромісні рішення, прийнятні для обох сторін»

Прем’єр Микола Азаров, відкриваючи сьогодні, 18 вересня, засідання уряду у середу, зокрема повідомив, що в угоді про асоціацію із Європейським Союзом закріплені положення щодо захисту українських товаровиробників. За інформацією інтернет-видання «Українська правда», керівник уряду запевнив також: «У ході підготовки проекту угоди значною мірою вдалося захистити інтереси реального сектору вітчизняної економіки. Знайдені компромісні рішення, прийнятні для обох сторін».

Відтак уточнив: «Згідно з досягнутими домовленостями лібералізація торгівлі охоплює більше 97% тарифних ліній, або більше 95% обсягу двосторонньої торгівлі».

Прем’єр стверджував також, що «скасування ввізних мит, які сьогодні діють у Європейському Союзі, щодо українських товарів, відбудеться вже в перший рік дії угоди». «При цьому середня ставка мита для України знизиться для товарів з ЄС в двічі – із 4,95% до 2,45%. В той час, як середня ставка мит Європейського Союзу, для українських товарів зменшиться в 15 разів - із 7,6% до 0,5%. Практично до нуля», – конкретизував керівник українського уряду.

Причому, з його слів, «спрощення будуть застосовані до 99% українських товарів, що постачаються до ЄС, і це відбудеться вже в перший рік дії угоди, ще до ратифікацію угоди країнами-членами ЄС». «Натомість мита для товарів із ЄС до України будуть знижуватися поступово. Протягом чотирьох років. Таким чином українські виробники отримають часову перевагу і шанс підвищити конкурентоспроможність своєї продукції на ринку ЄС", – додав Микола Азаров.

А також укотре наголосив, що проект угоди про асоціацію України із Європейським Союзом не перешкоджає розширенню співробітництва України з Митним союзом і країнами СНД. «В угоді про асоціацію немає жодних положень, які б перешкоджали нашим планам розширювати співпрацю з Митним союзом і країнами СНД, а також з іншими партнерами за межами ЄС», – запевнив Прем'єр.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів