В АП впевнені, що знищення колон російської військової техніки спровокує повномасштабну війну (оновлено)

13:00 18 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Заступник голови АП Валерій Чалий відповів на запитання «Чому ЗСУ не завдають ракетного удару по колонам техніки з РФ?» так: «Це розв’язання війни із застосуванням авіації тощо».

Українські військові не завдають потужного ракетного удару по колонам військової техніки, які заходять через підконтрольний терористами кордон, оскільки це може спровокувати повномасштабну війну з Росією, яка задіє всю свою військову міць.

Про це заявив учора пізно ввечері під час програми «Свобода слова» на телеканалі «ICTV» заступник голови адміністрації Президента України Валерій Чалий. 

На запитання «Чому Збройні Сили України не завдають ракетного удару, зокрема, з використанням тактичної ракети типу «Точка-У», по колонам техніки з РФ» він  відповів: «Моя думка, як дипломата: мені здається, що наше завдання, як ми його реалізуємо, дипломатично уникнути повномасштабної війни в центрі Європи. У разі нанесення такого удару безпосередньо – це розв’язання війни із застосуванням авіації тощо». 

За словами Чалого, «такий крок перевів би протистояння у зовсім інший масштаб, окрім того, міжнародна підтримка України, зокрема в Європі, могла б зазнати певних втрат». Водночас заступник голови АПУ наголосив, що українські сили у жодному випадку не відійдуть від позицій по лінії розмежування, визначених Мінським меморандумом. «Якщо бойовики підуть у наступ, то воювати буде вже вся країна», – підкреслив Валерій Чалий.

«Якщо, а такі загрози усі обговорюють, буде якийсь широкомасштабний наступ (з підконтрольної бойовикам території – ред.), то це буде війна, воювати буде вся Україна», – додав заступник голови АПУ. При цьому Чалий вказав на те, що українська влада поки намагається використати усі можливості, щоб локалізувати конфлікт та врегулювати його, дотримуючись позицій Мирного плану.

Про це повідомила вчора пізно ввечері агенція «Укрінформ». Натомість колишній генеральний консул України в Стамбулі, а сьогодні – керівник фонду «Майдан закордонних справ» – Богдан Яременко дивується:

«Дивлюсь фрагмент виступу заступника глави АПУ на ІСТV. Така ось позиція – усі вже знають, що на Сході України є російські війська і лише Росія цього не визнає, але якщо ми почнемо завдавати ракетно-бомбові удари по колонам російської техніки, що заходить з Росії на Донбас, – це спровокує повномасштабну війну в центрі Європи і позбавить нас підтримки щонайменше в Європі.

Виникає багато питань:

– чому удар по колонам техніки спровокує повномасштабну війну з Росією, якщо Росія не визнає, що це її війська?

– якщо вже всі знають, що на Сході України присутні російські війська, чому удар по ним позбавить нас підтримки в Європі?

– якої підтримки Європи позбавить нас удар по колонам техніки, що переміщуються через кордон на Сході України?

– якщо не завдавати удару по колонам ворожої техніки заради підтримки Європи, чи підтримає нас Європа, коли колони ворожої техніки вирушать у наступ на наші позиції, а головне – як і чим?

Можливо я наївний і не достатньо розумний, але маю ось такі питання до нашої влади. Бо є у мене тяжка підозра, що не підтримку Європи ми рятуємо ціною життів наших солдат, а торгівлю з Росією. Що, погодьтесь, не одне і те саме.

І дивна для мене також постановка питання – ми рятуємо мир в Центрі Європи (Президент ще, здається, говорив, що і в усьому світі) – а це нічого, що в цей час війна йде в Україні?».

Богдан Яременко написав це своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів