Упродовж 9 грудня МВС і Майдан «перетягували канат» (відеосюжети)

23:14 9 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: Glavcom

Сторони конфлікту в столиці України відтісняли сьогодні одна одну з перемінним успіхом.


Відео: 5 канал

Силовики відсунули мітингувальників від будівлі Кабміну на вулиці Грушевського убік Європейської площі й розібрали там їхні барикади, натомість на розі вулиць Лютеранської і Круглоуніверситетської встояв пікет, до складу якого входять близько 250 «свободівців». Серед них – депутати Ігор Швайка, Андій Мохник.

Вони з чотирьох боків оточені бійцями внутрішніх військ. Щоправда, поки цей пікет відбивався від силовиків, у них забрали 12 біотуалетів, які були встановлені перед барикадою.

Їх встигли завантажити на машини й вивезти у невідомому напрямку невідомі на спецтехніці, які представились працівниками комунальних служб.  Своєю чергою, народні депутати з фракції «УДАР» тримають разом з активістами оборону пікету на розі вулиць Шовковичної та Богомольця в центрі Києва.

Стосовно ж наметового містечка на Майдані Незалежності, то його комендант, депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій пояснив, що спецпідрозділи МВС і внутрішніх військ, які зосереджуються на підходах до нього впродовж усього дня, не зможуть взяти його штурмом, якщо на там постійно буде багато людей. Парубій повідомив також у прес-центрі Євромайдану:

«Є інформація , що з різних напрямків до Майдану підходять підрозділи внутрішніх військ. І це відповідає дійсності.

Ми ж мобілізуємо загони самооборони Євромадану. Їхня задача – стримати можливий наступ «Беркуту» на 10-15 хвилин, щоб жінки і діти могли відійти в безпечне місце.

Чоловіки ж  допоможуть зупинити бійців і не дати їм розігнати Євромайдан. Я зараз закликаю всіх, передовсім киян: у ці години приходьте на Майдан!

Якщо нас буде багато, влада не зважиться на штурм. Це єдине, що її стримує».

Андрій Парубій вважає, що станції метро «Хрещатик», «Майдан Незалежності» й «Театральна» закриті саме для того, щоб завадити людям концентруватися на Євромайдані. Його комендант припускає також, що міліція розташовується довкола Євромайдану, щоб зашкодити постачати на нього продукти, воду, дрова і предмети першої необхідності.

Зі свого боку, депутат від «УДАРу» Валерій Пацкан пояснює – активність міліції може бути викликана тим, що активісти Євромайдану заблокували й урядовий квартал, перекривши вулиці пікетами й барикадами. Нардеп вважає також, що опозиційних депутатів почали викликати на допити до Генпрокуратури саме для того, щоб заважати їм підтримувати Євромайдан.

Відтак у штабі мітингувальників, розташованому в КМДА, готуються до її штурму. З цієї будівлі вже вивели жінок і дітей, а чоловіки почали озброюватися усіма можливими засобами, які знайшли всередині приміщення.

Медичний пункт теж розпочав свою підготовку, пакуючи у сміттєві пакети комплекти засобів для надання первинної медичної допомоги. Тим паче, що, за даними джерел видання «ЛигаБизнесИнформ» у правоохоронних органах, міліція отримала наказ сьогодні вночі очистити у столиці будівлю Київської міської адміністрації та Будинок профспілок на Хрещатику від учасників Майдану.

Тим часом уже чотири бійці Внутрішніх військ втратили свідомість на розі вулиці Грушевського і Кріпосного провулку, відтак їх забрала швидка допомога. Про це повідомив народний депутат від «Батьківщини» Сергій Пашинський, який пояснив: «Хлопці стояли тут без руху, без їжі, без води. Керівництво використовує їх як гарматне м'ясо».

Утім, від штурму наметового містечка на Майдані Незалежності силовиків стримують, вочевидь, не тільки перевтома їх бійців, а й та обставина, що туди повсякчас навідуються посол Євросоюзу Ян Томбінський та дипломатичні представники його країн в Україні. Зокрема там побували 9 грудня посли Франції, Німеччини, Чехії, Болгарії, Португалії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів