Українці втратили довіру до поляків. Дослідження

11:09 5 липня 2024 р.

Фото до новини

Відразу після нападу росії на Україну ні в кого не було сумнівів, що Польща є одним із найближчих союзників України. Проте опитування Європейської ради з міжнародних відносин показує, що за 2,5 роки багато чого змінилося.

Про це інформує Inpoland, пише DailyLviv.com.

З перших днів війни поляки допомагали українським біженцям, організовуючи збори та приймаючи воєнних мігрантів у себе вдома. Польська влада також відразу зайняла чітку проукраїнську позицію та активно долучилася до формування антиросійської коаліції.

Багато місяців, на думку українців, Польща була одним із найближчих союзників України. Разом із США та Великою Британією Польща увійшла до країн, які поставили найбільше техніки для української армії.

Читайте також: Польща розширить захист українців. Дозволить проживання терміном на три роки

Проте за 2,5 роки відносини між українцями та поляками охолонули. Неабиякий вплив на це мали протести перевізників і фермерів, під час яких мітингувальники блокували польсько-український кордон. За цей час лунали заяви політиків з обох сторін, які не покращили взаємини, а негативно вплинули на взаємну симпатію та довіру між громадянами обох країн.

Доказом такого погіршення у відносинах між народами дані останнього дослідження, проведеного Європейською радою з міжнародних відносин. Українцям ставилося питання, наскільки «надійними» союзниками для Києва є інші країни. Виявилося, що в рейтингу довіри Польща опинилася навіть нижче Франції та Німеччини, які певний час зволікали з допомогою України.

У випадку з Польщею лише 15% респондентів назвали її «дуже надійним» союзником, а 45% – «досить надійним», 6% респондентів не мали визначеної думки з цього питання, а 25% опитаних вважають Польщу «досить ненадійний» партнером, а 10% – «дуже ненадійним».

Читайте також: Поляки дослідили як українці впливають на внутрішній ринок розкоші

Найкращими союзниками українці назвали Литву та Велику Британію. По 42% респондентів визнали ці країни «дуже надійними» союзниками. 35% опитаних оцінили Литву як «досить надійного» партнера, а 42% сказали це про Британію.

Далі в рейтингу надійних, на думку українців, партнерів розташувалися США, Німеччина та Франція.

Найгіршими союзниками українці вважають Італію та Румунію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів