Польща розширить захист українців. Дозволить проживання терміном на три роки

23:10 30 березня 2024 р.

Фото до новини

Поправка до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом розширює тимчасовий захист громадян України, які прибули до Польщі.

Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com.

У п’ятницю проєкт змін до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом надійшов до Урядового центру законодавства.

Поправка до закону розширює тимчасовий захист громадян України, які прибули до Польщі у зв’язку з війною. Перебування у Польщі громадян України, яким присвоєно номер PESEL UKR, буде законним до 30 вересня 2025 року. При цьому з 2025 року можна буде змінити статус перебування в країні: з поточного тимчасового захисту на дозвіл проживання терміном на три роки.

Нові положення передбачають, що подавати документи на дозвіл на тимчасове проживання зможуть ті громадяни України, які виконають наступні умови:

заповнять та актуалізують всі необхідні дані в базі даних PESEL UKR в місцевих органах,

подадуть електронну заяву до воєводи,

матимуть активний статус UKR на 04.03.2024 та на дату подання заяви,

служби безпеки не висуватимуть жодних заперечень щодо зміни статусу перебування в країні цим іноземцям.

З 1 липня цього року допомога у вигляді компенсації за розміщення та харчування біженців з України, які перебувають в особливо скрутному становищі, буде можлива лише на підставі укладеної угоди з місцевим воєводою або органом місцевого самоврядування, що діє за його розпорядженням.

Також змінять оплату на проживання та харчування в колективних центрах розміщення, щоб «стягнення належних доплат було ефективнішим, ніж зараз».

Буде скасовано допомогу 40 Плюс. Тобто особи, які розмістили у себе українських біженців, більше не отримуватимуть компенсацію від держави.

У рамках роботи над поправкою також плануються зобов’язати дітей з України відвідувати польські заклади освіти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів