Молоді українці розвінчують російські міфи про Другу світову війну

11:40 9 травня 2017 р.

Фото до новини

Фналістка конкурсу «Міс українська Канада» Іванка Баб’як з Вінніпегу розповіла, як українці за кордоном допомагають воякам України і розповідають правду про агресію Росії.


Відео: Проект "Молодь+" "Радіо Свобода".

У Празі відбулася зустріч із волонтеркою Іванкою Баб’як, фіналісткою конкурсу «Міс українська Канада» 2016 року. Вона допомагає українським військовим на Донбасі та мріє створити організацію, яка б оберігала та вивчала лемківську культуру. Зустріч із молодою громадською діячкою організувало Об’єднання українців та прихильників України (SUPU). А музичний супровід здійснював хор Duo MarOlja, нагороджений у 2016 році президентом України.

Після операції «Вісла» у 1947 році родичі Іванки Баб’як емігрували за кордон. Іванка Баб’як народилася у місті Вінніпегу, яке у минулому відіграло важливу роль в історії української еміграції до Канади. Зараз у місті, в якому проживає велика кількість канадських українців, розташовані головні офіси українських установ, через що місто називають «столицею українців Канади».

Іванка дуже пишається своїм походженням та активно бере участь у житті української громади Вінніпега. Адже інтерес до українських традицій у родині Баб’як прищеплювали змалку.

«Ми ще з дитинства на Різдво щороку накриваємо святковий стіл, готуємо українські страви, в церкву ходимо на службу. Навіть ходимо з вертепом колядувати. Все як в Україні. На Великдень печемо паску, збираємо кошик, розмальовуємо писанки. Мама мене навчила. Цікаво було цього року вперше святкувати Великдень в Україні», – розповідає дівчина.

У 24 роки Іванка Баб’як є членом скаутської організації України «Пласту», займається українськими народними танцями в ансамблі, а також організовує благодійні заходи на підтримку військових в зоні бойових дій на Донбасі. У 2016 році вона стала фіналісткою конкурсу «Міс українська Канада», на якому демонструвала свої знання української культури.

«Це не є конкурс краси. Я відправила анкету, тому що мені хотілося представити не тільки себе, але й показати що у Вінніпезі, як і в інших провінціях Канади, українська громада дуже велика, і є необхідність більше об’єднуватись. Мені хотілося закликати молодь до активної участі у громаді, щоб вони надихалися та заохочувалися до нашої спільноти. На конкурсі ми робили виставки, розповідали про костюми з різних регіонів України, мали майстер-класи, пекли короваї, демонстрували народні танці та пісні – тож велика кількість людей мала можливість ознайомитися з українськими традиціями», – розповіла Радіо Свобода Іванка Баб’як.

Уряд Канади активно підтримує акції, які організовує українська громада у різних провінціях країни. Організація Конгрес українців Канади об’єднує 33 українських всеканадських організацій.

«До нас зараз приїжджає багато молоді з України, існує багато різних організацій, до яких можна долучитися. Наприклад, організація Конгрес українців Канади, яка об’єднує 33 українських всеканадських організацій. Так само відзначаємо День незалежності, День пам’яті Тараса Шевченка та інші важливі для українців дні», – зауважує молода мешканка Вінніпега.

Окрім інтересу до культури, Іванка Баб’як також небайдужа до нинішньої ситуації в Україні. Вона представляє благодійну організацію Ukraine War Amps, яка допомагає українським військовим та патріотам, які зазнали ампутацій та отримали тяжкі поранення під час війни з Росією на Донбасі.

«У Вінніпезі є дуже багато охочих передавати кошти пораненим військовим в Україну. Зазвичай, люди мають страх, що гроші не дійдуть до свого адресата. Однак, завдяки нашому проекту, через який реалізується матеріальна допомога, солдати, які отримали гроші, фотографуються із плакатом, на якому написано, скільки коштів вони отримали і що вони дійсно дійшли. І це добре працює», – зазначає Іванка Баб’як.

У Канаді люди допомагають поширювати правдиву інформацію про події в Україні, зауважує Іванка. «Для нас дуже важливо проливати світло на правду в цій інформаційній війні з Росією. Тому ми весь час організовуємо та ходимо на різні події, лекції, говоримо про російську агресію та дбаємо, щоб не було дезінформації», – каже вона.

Проект "Радіо Свобода" "Молодь+" опублікував сьогодні відео з найпоширенішими радянсько-російськими міфами про Другу світову війну, яку майже 78 років тому розпочали два "фашистські" режими - нацистської Німеччини і більшовицької Росії. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів