Українці найбільше звинувачують некомпетентних і корумпованих державних діячів

10:23 12 грудня 2018 р.

Фото до новини

За результатами всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення клієнта (його КМІС не називає), 82% українців погано оцінюють соціально-економічну ситуацію в країні. Ще 14,3% вважають її посередньою, а 0,9% добре оцінює становище (ще 2,8% завагалися з відповіддю або взагалі відмовилися відповідати).

Респондентам, які посередньо або погано оцінили ситуацію, ставилися два додаткові запитання: «Хто, на Вашу думку, більшою мірою винен у соціально-економічних негараздах в Україні?» і «З ким / чим Ви пов’язуєте свої сподівання на поліпшення ситуації в Україні у найближчий час?». На запитання про те, хто винен у негараздах, 78,6% респондентів обрали варіант «некомпетентні та/або корумповані державні діячі, які перебувають при владі». Ще 5,6% обрали варіант «воєнна агресія Росії», 3% – «опозиційні політики, які заважають роботі органів влади та розхитують ситуацію в країні», 2,4% – «надмірне втручання Заходу у внутрішні справи України». Інші варіанти обрали менше 1% респондентів.

На запитання про те, з ким/чим респонденти пов’язують сподівання на поліпшення ситуації, 34,3% відповіли, що вони «не мають сподівань, що ситуація поліпшиться в найближчий час». Також 15,4% респондентів обрали варіант «опозиційні політики, які прийдуть до влади і привнесуть потрібні зміни», 7,4% – «громадські діячі, які своїми діями контролюють владу і спрямовують ухвалення рішень у правильному напрямку», 5,3% – «підтримка України країнами Заходу», 2,9% – «тиск країн Заходу на керівників України для здійснення потрібних перетворень», 1,5% – «підприємці, які сприяють економічному прогресу країни», 1,1% – «припинення Росією агресії щодо України», 1% – «засоби масової інформації, які викривають зловживання політиків і доносять правду до населення». Інші варіанти обрали менше 1% респондентів.

52,6% респондентів вважають, що для справжніх змін в Україні треба одночасно змінювати і особистості керівників, і правила, за якими живе суспільство. 22,1% вважають, що передусім повинні змінитися особистості керівників, 14,7% – що насамперед треба змінювати правила життя суспільства. Вважають, що нічого змінювати не треба – 2,5%. Ще 8,1% завагалися або відмовилися відповідати.

З 23 листопада по 3 грудня 2018 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів на замовлення клієнта всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв’ю опитано 2000 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років (1754 інтерв’ю, або 88% від загальної кількості, були проведені в період після 26 листопада, тобто після вчинення Росією агресії проти українського флоту). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів