Українських дітей з окупованого Криму змушують воювати проти України, з них - 200 загинули

18:04 6 серпня 2023 р.

Фото до новини

Після анексії Криму почалися перші депортації українських дітей. Тоді майже тисячу з них примусово вивезли на територію РФ.

Близько 200 українських дітей загинули, воюючи проти України у війні, що триває, як добровільно, так і примусово; вони зазнали російської ідеологічної обробки після анексії Криму у 2014 році, повідомила PAP юристка Катерина Рашевська з української організації Регіональний центр прав людини (РЦПЛ).

Про це повідомило Польське радіо,  пише Dailylviv.com

За оцінками, як підкреслює Рашевська, після анексії Криму Росією почалися перші депортації українських дітей. Тоді майже тисячу з них примусово вивезли на територію Російської Федерації. Крім того, 200 дітей з Криму «були вбиті» росіянами, вважає юристка, після того, як російська влада індоктринувала їх, аби отримати солдатів для боротьби проти України у війні, що триває.

«Росіяни встановили їм меморіальні дошки в школах, щоб промивати мізки іншим дітям», — сказала Рашевська.

В інтерв’ю PAP юристка також розповіла про те, як боротися за справедливість для жертв російських депортацій та як піклуватися про травмованих дітей, яким вдалося повернутися на Батьківщину.

РЦПЛ розпочав свою діяльність у 2013 році в Севастополі, а через рік залучився до процесу доведення низки злочинів, скоєних після анексії Росією Кримського півострова. Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році РЦПЛ переїхав до Києва, де продовжує працювати. «Ми більше не могли бути тільки кримською організацією», — стверджує Рашевська.

Центр документує випадки депортації як дітей, так і дорослих, людей, які були захоплені російською владою в заручники, за словами юристки, і незаконно вивезені до РФ.

Зараз РЦПЛ «розробляє механізми репатріації, реабілітації та реінтеграції» у співпраці з ЮНІСЕФ та українською організацією «Голоси дітей». «Ми хотіли б довести геноцид, згідно з Конвенцією про геноцид (депортація) є одним із способів (його вчинення), це злочин проти українського народу як такого», — сказала Рашевська.

РЦПЛ хоче довести злочин геноциду перед Міжнародним кримінальним судом (МКС), тим самим, який видав ордер на арешт путіна та російської уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової у зв’язку з примусовою депортацією українських дітей.

Однак спочатку МКС потребує конкретних доказів злочину. «Воєнні злочини та злочини проти людяності перед МКС легше доводити, тому що тоді не потрібно доводити навмисне бажання знищити нашу ідентичність, що має бути зроблено у випадку звинувачення в геноциді», — сказала Рашевська.

«Однак мені подобається ідея, що ми можемо класифікувати депортації як невиправдану затримку репатріації, і це окремий вид воєнного злочину, і як злочин переслідування, тому що ці діти зазнають дискримінації, тому що вони діти і вони українці», — додала українська юристка.

За словами Рашевської, необхідно прийняти міжнародну резолюцію, щоб зробити видимими всі зобов'язання Росії щодо ситуації з дітьми. Це потрібно, каже Рашевська, щоб Росія дозволила їм повернутися і продемонструвати, що міжнародна спільнота зацікавлена ​​у вирішенні цієї проблеми.

Тоді «ми маємо переконатися, що діти в безпеці, вони потраплять до своїх сімей, а не до спеціальних установ. Тому ми маємо оцінити ситуацію з точки зору інтересів дитини та скласти індивідуальний план репатріації, а крім того, Російську Федерацію потрібно виключити з процесу оцінки цього», — вважає українська юристка.

За її словами, перед поверненням українських дітей, викрадених росіянами, їх потрібно ідентифікувати, хоча поки що з приблизно 700 тисяч із депортованих вдалося знайти лише 19 592 дітей. Якщо на повернення дітей в країну знадобиться більше часу, то ці люди зможуть повернутися в Україну лише дорослими. Тоді вони зможуть самі вирішити, хочуть вони брати участь у репатріації чи ні.

Росіяни масово вивозять підлітків з Луганської області в Чечню

Кривавий місяць головування РФ у Раді Безпеки ООН

240 дітей вилучили в українських біженців у країнах ЄС - Офіс омбудсмена

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів