Український народ неможливо перемогти, – військовий експерт (відео)

23:00 5 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.comahmenidphotos

На цьому наголосив у середу, підбиваючи підсумки 5 серпня, керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.


Відео: Alex Korvin

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у четвер коментувати підсумки 5 серпня, традиційно – «з поганого: 

1. Сили АТО залишили місто Ясинувата, так і не взявши його остаточно під свій контроль. Причина – загроза великого числа жертв серед мирного населення при подальших наступальних діях в місті. 

Силовики обіцяють створити гуманітарний коридор для виведення городян, і тоді продовжити звільнення міста, яке грає серйозну роль для блокування Донецька з півночі. 

Тільки, як показує досвід інших населених пунктів, безпеку для гуманітарних коридорів гарантують одні лише сили АТО – терористи нічого не обіцяють. Ще б пак: прикриватися щитом з мирних жителів – їх улюблена кривава забава. Як вирішуватиметься проблема (і це стосується інших міст, поки що контрольованих бойовиками) – неясно. 

2. По ЗМІ пішов шум: за командира роти 72-ї мехбригади, який вивів своїх бійців до Росії, рятуючи їх від знищення, одразу взялася прокуратура. Раніше такий же резонанс отримала звістка про майбутній судовий розгляд над бійцями 51-ї бригади, які також відступивли в РФ. 

Йдуть запеклі суперечки – так герої чи зрадники? Давайте визначимося.

Ми зараз стоїмо на дуже тонкій межі між справедливістю й підлістю. Суспільство воюючої країни завжди дуже болісно сприймає будь-які натяки на зраду, й водночас жадає героїв. Але будь-який поспішно навішаний ярлик може вмить зламати солдатські та офіцерські долі. Або навпаки – підняти того, хто цього не вартий. 

Тому довіримося правосуддю. Тільки повністю відновивши хід подій, можна дізнатися правду. Якщо правоохоронці, за чиєсь-небудь думкою, виявляться неправими – можна буде дискутувати. Поки що сперечатися нема про що. 

3. Терористам знадобилися ватники. 

Російські ЗМІ повідомили, що «головнокомандувач» бойовиків Гиркин замовив у російських господарів «декілька тисяч добротних радянських армійських ватників». Мовляв, «ДНР» планує «продовжити бойові дії після закінчення літа». Ось куди загнули. 

«Ватник» на ватнику – це, звісно, видовище не для слабкодухих. Але, думається, панам із «ДНР», якщо тільки вони не надумали здаватися, було б актуальніше замовити до закінчення літа декілька тисяч елегантних цинкових піджаків. Останній писк терористичної моди. 

Із хорошого: 

1. Влада задумалася про долю наших героїв. Зокрема, Президент України запропонував розглянути питання відправки співробітників військкоматів в зону АТО, а до військкоматів влаштувати тих офіцерів, які в ході операції отримав поранення.

Своєю чергою, міністр оборони дав розпорядження військовим вузам почати набір слухачів із числа поранених, які за станом здоров'я не можуть продовжити стройову службу. Вони зможуть отримати інші спеціальності. 

...Будемо сподіватися, що наших нинішніх героїв, які виконали обов'язок перед Україною, не спіткає доля багатьох «афганців», хлопців, котрі повернулися з війни, чекала інша, «тиха війна» – з байдужістю держави й суспільства. В країні, де перемогла Революція гідності, це було б дуже неправильним. 

2. У Генпрокуратурі повідомили, що розслідують феєричну повільність чиновників Міноборони в питанні закупівлі спорядження для військових – як на бюджетні гроші, так і на кошти від громадян. 

Чесно кажучи, ми за останні місяці вислухали мільйон пояснень про те, чому бюджетні мільярди, скеровані на АТО, лежать на рахунках, не рухаючись, як і істотна частина благодійних зборів. А в цей час ми тільки й бачимо брак в підрозділах то одного, то другого, третього. 

Якщо чесно – я не особливо вірю, що хтось у підсумку понесе серйозну відповідальність. Але хоча б її загроза може змусити армійських тиловиків нарешті поворухнутися. Чиновник – птах горда, поки не пнешь – не полетить. 

Хоч, думаю, якщо сколотити з військових чинуш пару батальйонів і відправити тримати оборону під Дякове без касок та бронежилетів – ми вже за день отримали б найбільш прудких і жвавих тиловиків у світі. 

3. Сьогодні в Мережі з'явилося відео, зняте українським водієм на території Росії поблизу кордону з Україною. До кордону в супроводі військової автоінспекції рухаються російські «Гради» та артилерія (https://www.youtube.com/watch?v=yYy4S--PBQM). 

Наш водій кричить російським військовим: «Піда..си!».

Додати нічого. Коротке, але винятково містке визначення. 

Те, що «піда..си» – це зрозуміло. Але, я думаю, якщо беззбройний українець на території ворога не боїться кричати це в обличчя агресору – то чого очікувати від того ж українця, що захищає свою землю зі зброєю в руках?

Такий народ перемогти неможливо. Якщо помиляюся – спробуйте переконати».

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив усе це сьогодні, 5 серпня, на сайті «ІС» та своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів