Українські силовики відрізають на Луганщині бойовиків від кордону з Росією (відео)

23:10 2 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Тим часом невідомий підрозділ обстріляв військову частину протиповітряної оборони на півночі області, де досі терористів не було, відтак вони могли з’явитися хіба що з Росії.


Відео: ТСН

Журналіст «Радіо Свобода» Влад Шевченко розповідає в сьогоднішній публікації «Сили АТО наступають на Луганщині»:

«В Луганській області бої відбуваються на всіх фронтах. Українські силовики відрізають проросійських бойовиків від кордону, намагаючись повернути контроль над усіма пунктами пропуску. По позиціях сепаратистів ведеться авіаційний і артилерійський вогонь. Вибухи снарядів вже лунають на вулицях Луганська – околицях міста, де зосереджені позиції проросійських бойовиків.

Бойові дії у Луганську сьогодні поновилися о 4:00. Зранку у місті чути відголоски вибухів. А користувачі соціальних мереж пишуть про потужний вибух біля міського автовокзалу. Не виключено, що стріляли з ПЗРК.

Загалом, атаки сил АТО на позиції сепаратистів стають все більш масованими. У вівторок вибухи лунали на околицях Луганська – в Кам'янобрідському районі міста, адже обидві сторони протистояння мають на озброєні міномети і бронетехніку. За повідомленням ЗМІ, селище Металіст, за яке кілька тижнів велися бої, наразі контролюють українські військові.

Авіація завдає точкових ударів, зокрема відомо, що на околицях Луганська літаки обстріляли дві бази відпочинку, де, можливо, розміщувалися сили угруповання «Луганська народна республіка». Також напередодні авіація вела вогонь по позиціях сепаратистів у Станично-Луганському районі – це північніше від обласного центру. Бойовики заявили, що їм вдалося збити два українські штурмовики, але підтвердження цієї інформації з інших джерел немає. Один із очевидців розповів «Радіо Свобода», що спостерігав, як поблизу луганського автовокзалу, очевидно, представники «ЛНР» стріляли з ПЗРК, але збити літаки їм не вдалося.

Напад на військову частину в тилу сил АТО

Місцеві ЗМІ повідомили, що невідомий військовий підрозділ напав на українську частину ППО, яка розташована за два кілометри від райцентру Мілове, що на півночі області на кордоні з Росією. Обстріл почався близько першої ночі.

За 15 хвилин, за словами місцевих жителів, випущено до сотні снарядів. Вогонь вівся з української сторони, з околиць Мілового – села Травневого.

В результаті обстрілу, за словами місцевих жителів, військова частина майже повністю знищена. Частина обслуговує територію в радіусі 350 кілометрів. Ця інформація потребує офіційного підтвердження.

Мілове розташоване на півночі області (за 130 кілометрів від зони АТО) і контролюється українською армією. Угруповань сепаратистів в цій частині області ніколи не було. Однак місцеві жителі неодноразово повідомляли про переміщення військової техніки по російській території.

Українські військові беруть під контроль пункти пропуску

Відомо, що прикордонникам вдалося повернути під свій контроль важливий пропускний пункт «Довжанський», який розташований на півдні Луганщини, поблизу міста Свердловська. Під час розвідки на протитанковій міні підірвався український бронетранспортер. Шість вояків поранені.

Протягом вівторка точилися бої поблизу селища Ізварине у Краснодонському районі і однойменного прикордонного пропускного пункту. Як вважають місцеві оглядачі, саме через Ізварине останнім часом потрапляли російські найманці до України.

Аби придушити спротив сепаратистів, українські підрозділи задіяли танки, розповів Радіо Свобода один із місцевих жителів Віталій.

«Вони в танках там, окопалися. Стоять у полі. І близько двох тисяч солдатів Національної гвардії. Швидкі з Ізвариного їдуть одна за одною», ¬– сказав він.

Під вогнем мирні люди

Під час протистояння під Ізвариним постраждали працівники місцевої птахофабрики. Чиїм вогнем накрило підприємство, точно не відомо. Як повідомляла прес-служба Держгірпромнагляду, від вибуху снаряду поранено п'ятеро працівників птахофабрики.

Загалом же обстріл житлових будинків, підприємств, поранення мирних жителів є вже звичним для протистояння на сході. Так у Сєверодонецьку від вибуху боєприпаси постраждали чотири квартири у двох житлових будинках.

Також руйнувань зазнала будівля школи-інтернату, де снаряд влучив під фундамент. На щастя, під час цього обстрілу ніхто не постраждав. Щодо того, хто стріляв по місту, думки городян розійшлися.

Доля заручників

Напередодні луганський журналіст Всеволод Філімоненко поширив інформацію про смерть від серцевого нападу керівника місцевого осередку громадської організації «Просвіта», викладача, історика Володимира Семистяги, який перебував у полоні у сепаратистів. У прес-службі ЛНР цю інформацію не коментували. Близькі Володимира Семистяги розповіли «Радіо Свобода», що сепаратисти відмовили родичам чоловіка у надані будь-якої інформації про його долю.

Згодом луганський блогер Сергій Іванов повідомив, що Семистяга живий і перебуває у будівлі обласної адміністрації. Йому все ж таки начебто дозволили поспілкуватися з родичами.

Про те, що Володимир Семистяга живий і неушкоджений, повідомила і журналістка «Громадського ТБ» Анастастасія Станко, яка також перебуває у полоні.

Анастасію Станко та оператора Іллю Безкоровайного затримали луганські сепаратисти. Медійників звинувачують у «шпигунстві на користь української армії».

Натомість інтернет-видання «Українська правда» інформує сьогодні, 2 липня, в повідомленні «Українці все ще не контролюють два прикордонпункти на Луганщині»:

«Українські силовики ще не відновили контроль в 2 пунктах пропуску на кордоні з Росією – «Ізварине» та «Червонопартизанськ», що в Луганській області. Про це повідомили в Державній прикордонній службі України в середу ввечері.

«На виконання доручення президента щодо відновлення контролю на державному кордоні українські силовики намагаються відновити контроль в пунктах пропуску «Ізварине» та «Червонопартизанськ», – повідомили в прес-службі прикордонного відомства. Згідно з інформацією, на сьогоднішній день ці два пункти пропуску українська сторона не контролює.

Як повідомлялося, раніше бойовики захопили кілька пунктів пропуску у Донецькій і Луганській областях. Київ неодноразово вимагав передати під контроль української сторони ці пункти пропуску. Аналогічні вимоги висунула і європейська сторона.

27 червня Європейська Рада у своїх висновках вказала, що 30 червня чекає здійснення низки кроків, у тому числі повернення трьох прикордонних пропускних пунктів української влади (Ізварине, Довжанський, Червонопартизанськ) під контроль української сторони. У вівторок, 1 липня, українські силовики звільнили від бойовиків пункт пропуску «Довжанський».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів