Україна відмовилася від семи прав людини

21:21 29 квітня 2024 р.

не завжди адекватний воєнному стану в Україні міністр юстиції Денис Малюська

не завжди адекватний воєнному стану в Україні міністр юстиції Денис Малюська

Серед них - свободи слова, зібрань та об'єднань, виборів і захисту приватної власності.

Про це повідомила УП, пише DailyLviv.com.

У листі від 4 квітня 2024 року Україна повідомила Страсбург, що надалі на її територію не поширюватимуться зобов’язання українського уряду щодо дотримання статей 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя), 10  (свобода слова) та 11 (свобода зібрань та об’єднань), стаття 2 протоколу 4 (право на вільне переміщення людей), а також три статті з першого протоколу  – №1 (захист приватної власності), №2 (право на освіту), №3 (право на свободу виборів)".

Читайте такожУкраїна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини

Україна, як держава-член Ради Європи, зобов’язана виконувати норми щодо дотримання прав людини, передбачені Конвенцією; у разі їхнього порушення громадяни або організації можуть подати позов проти України до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі. Однак Європейська конвенція з прав людини та основних свобод (ЄКПЛ) дає державам-членам право заявити про аргументоване відхилення від виконання окремих зобов’язань через особливі обставини, у тому числі через військову агресію.

Міністерство юстиції роз'яснило, що означає відступ від зобов'язань за Конвенцією з прав людини.

«Насправді повідомлення про можливість застосування обмежень певних прав у зв’язку із запровадженням воєнного стану у 2022 році було надіслано Генеральному секретарю Ради Європи практично одразу після його запровадження, що є частиною міжнародних зобовʼязань України. Інформація щодо відступу від ряду зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, розміщена на сайті Ради Європи 04.04.2024, є уточненою інформацією та подана з урахуванням необхідності проведення періодичного перегляду здійснених відступів. В уточненій інформації, зокрема, зменшено перелік статей, за якими здійснено відступ. Інформація щодо відступу від статей 1 «Захист власності», 2 «Право на освіту» та 3 «Право на вільні вибори» Додаткового протоколу до Конвенції була зазначена в ноті 2022 р. та не є новою», — наголосили у відомстві.

«Україна у квітні не призупинила захист, а якраз навпаки - переглянула та забрала застереження щодо обмеження певного набору прав», - наголосив міністр юстиції Денис Малюська.

Міністерство наголошує, що відповідно до ст. 15 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод договірна сторона під час війни може вживати заходів, що відступають від її зобов'язань за цією Конвенцією, і у випадку використання цього права має інформувати Генерального секретаря Ради Європи про вжиті нею заходи.

Читайте такожУповноважений ВР з прав людини виступатиме проти ухвалення нового закону про мобілізацію

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів