Україна повернула з ОРДЛО 20 своїх громадян

16:26 16 квітня 2020 р.

Фото до новини

Нині завершився третій етап взаємного звільнення утримуваних осіб у межах формату «всіх на всіх». Україна повернула 20 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях.

«Перший етап був, коли повернули 35 людей: політв’язнів і наших моряків. Це була перша частина. Другий обмін був після домовленостей «Нормандської четвірки» – було звільнено 76 людей. Зараз ми повертаємо 20 людей», – повідомив  Президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що українська сторона наполягала на тому, щоб провести звільнення якнайшвидше, не чекаючи завершення карантинних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусу.

«Ми можемо чекати закінчення карантину й потім робити більший обмін, але наша сторона тиснула, що не треба нічого чекати. Нам підтвердили 20 людей – давайте повертати 20 людей. Якщо завтра буде ще дві людини – будемо дві людини повертати, післязавтра буде 100 – повертатимемо 100», – сказав Зеленський.

Після повернення звільнені українці вирушать на обов’язкову обсервацію. Тривають перемовини про звільнення тих, кого утримують на території окупованого Криму та в Росії.

Таке повідомлення оприлюднене на офіційному інтернет-представництві Президента України

Натомість Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) порвідомив "Щоденний Львів", що як нейтральна організація взяв участь в операції з одночасного звільнення та передачі затриманих, щоб підтвердити згоду затриманих осіб на передачу і переконатися в проведенні операції з дотриманням міжнародних гуманітарних стандартів.

З початку конфлікту це вже четверта операція зі звільнення та передачі затриманих, в якій МКЧХ взяв участь у ролі нейтрального посередника. Сьогодні звільнено 38 осіб, 34 з них було передано; деякі були під вартою впродовж шести років. Попередньо було підтверджено їхнє бажання бути переданими.

Незабаром звільнені затримані вирушать додому, щойно пройдуть всі необхідні профілактичні процедури, пов’язані зі спалахом COVID-19. Уже найближчим часом вони зможуть зустрітися зі своїми сім’ями, що ще важливіше в умовах нинішньої пандемії.

МКЧХ продовжить стежити за долею звільнених затриманих, а також за долею осіб, які досі утримуються під вартою у зв’язку з конфліктом.

Речник представництва Європейського Союзу в Україні з цього приводу зробив заяву: "16 квітня, після домовленостей у рамках Тристоронньої контактної групи, відбулися взаємне звільнення осіб, що потрапили в полон в рамках конфлікту на сході України, та їхній обмін.

Ми вітаємо цей крок до втілення однієї з цілей, погоджених на Паризькому саміті Нормандського формату 9 грудня 2019 року. Європейський Союз очікує, що всі сторони надалі працюватимуть над виконанням Мінських угод, зокрема, спираючись на рекомендації, узгоджені в рамках “нормандського формату”.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів