У Польщі стартувала ініціатива з відміни віз для українців

21:16 4 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

«Я вважаю, що ми повинні вимагати в Брюселя задекларування відміни віз для українців», - каже Павел Коваль, європосол та шеф делегації Європарламенту у питаннях співпраці між ЄС та Україною.

Одна з двох найбільших польських газет, Rzeczpospolita у вівторок розпочала агітацію серед пересічних громадян та політиків з метою відміни віз для українців. Вже сьогодні ідею підтримав Голова МЗС Польщі Радослав Сікорський, щоправда за умов відповідного реформування українського законодавства.

Спеціально для Polonews ситуацію коментує польський експерт Ян Пєкло: «Звичайно відміна візового режиму є можливою, але проблема в тому, що Україна мусить виконати зобов'язання. Це позволило б ЄС реалізувати відміну. Молдова вже виконала потрібні умови(йдеться про біометричні паспорти). Якщо вдалося Молдові, вдасться і Україні. Тут сказався брак поітичної волі. Декотрі політики говорять, що треба обовязково і безумовно відмінити візовий режим. З однієї сторони це робиться для самопіару, а з другої сторони і для того, щоб українці залишалися на європейському напрямку. Але в кожному разі, нажаль, і це також залежить від української влади, а не від звичайних громадян. Умови мусять бути виконаними. ЄС не може поставитися до України інакше, ніж до Молдови».

Як слушно зазначає Rzeczpospolita, сьогодні вирішується доля України. Тепер опозиція та мітингувальники зайняли не тільки Майдан Незалежності, але й деякі державні установи. Багатотисячні мітинги змусили президента країни ініціювати поновлення переговорів з Брюселем щодо угоди про асоціацію.

На думку видання в такий відповідальний момент Польща могла б допомогти українським союзникам Заходу. «Я вважаю, що ми повинні вимагати в Брюселя задекларування відміни віз для українців», - каже Павел Коваль, європосол та шеф делегації Європарламенту у питаннях співпраці між ЄС та Україною.

Схожі погляди має і Олександр Квансевський: «Мільйони українців, які виїжджають на Захід, а потім повертаються, забезпечують близьких грошима. Саме вони є основою проєвропейської сили українського суспільства. Тому дуже важливим є, лібералізуючи візовий режим, дати можливість якнайбільшій кількості людей зі Сходу побачити Захід на власні очі».

На минулому тижні, підкреслює видання, Єврокомісія вже рекомендувала відмінити шенгенські візи для громадян Молдови з біометричними паспортами. Для цього республіка також має зміцнити зовнішні кордони та підписати договори про реадмісію з країнами ЄС.

На практиці така декларація, вважають журналісти видання, позитивно вплинула би на настрої українців. «Це спричинило би мобілізацію прихильників дороги на Захід і переконало би людей, які наразі вагаються», - заявив пан Коваль.

Така декларація, однак, вимагала би від України змін в законодавстві згідно до вимог Євросоюзу. Такі реформи можливо було би провести протягом одно-півтора року. В той же час це не означало би неконтрольованого переселення українців чи громадян інших країн зі Сходу на Захід. На кордоні і надалі буде проводитися контроль, а українці не будуть мати права працювати на території ЄС, зауважає видання. Однак це звільнило громадян України від необхідності отримувати візи в консульствах Польщі та інших країн Шенгенської зони.

Як вже повідомляв Polonews, глава МЗС Радослав Сікорський підтримав ініціативу газети: «Це правильна акція, будь-ласка, зверніть увагу, що стосовно країни, котра реформує – Молдови, - Єврокомісія саме це рішення прийняла день перед саммітов у Вільнусі. Ми підтримуємо звільнення українців від візового обов'язку, але це вимагає реформаторських дій з боку українського уряду».

Що стосується пересічних громадян, то вони розділились на два табори – є як прихильники відміни віз для українців, так і категоричні противники.

«Панове політики хочуть нашкодити полякам та українцям. Змушування такої великої країни до євроінтеграції в той час, коли ЄС вже більше не має грошей для інвестицій – це дурість. Україна – банкрут, який енергетично та економічно залежний від Росії чи не на 100%. Що ми і ЄС можемо їм запропонувати взамін? На додаток Англія, Франція та Німеччина вже переповнені емігрантами та змінюють закодонавства, щоб вберегтись від чергових нелегальних мігрантів. Шанси на те, що в ЄС знайдеться достатньо робочих місць для українців та поляків – мінімальні. Зараз найгірший час для розширення ЄС. Через рік українці розчаруються у західній демократії і обернуться проти Польщі, яка їх вмовляла. Чи може Польща готова поділитися грошима, які надав для нас ЄС? Це стабілізувало би ситуацію. На один рік. Але чи це те, чого ми прагнемо?», - коментує ініціативу один з відвідувачів сайту Rzeczpospolita.

На противагу інші відвідувачі бачать у відміні віз та подальшій євроінтеграції України багато позитивних моментів і для Польщі: «Невже ви не розумієте, що таким чином Україна може розпочати необхідні реформи, приєднатись до Євросоюзу та швидко розвиватись в єдиному економічному просторі з Польщею. В довготривалій перспективі Польща може опинитись поміж багатими сусідами. Подивіться які у нас торгові взаємини з Німеччиною. Так само і розвиток України може принести нам багато переваг та економічний ріст. Окрім цього спільно з Україною легше буде протидіяти погрозам та тиску Росії. На додаток цілий регіон Центральної Європи, який має багато спільних інтересів, буде мати більше значення у Світі та Європі. І не час зараз шкодувати для України європейських дотацій. Шкодувати могли би Велика Британія, Іспанія але точно не Польща, яка лишень виграє на розвиткові України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

polonews

 

новобудови Львів