У Львові пояснили, чому дистанційне та змішане навчання школярів порушує Конституцію України

17:27 26 серпня 2020 р.

Фото до новини

В умовах карантину немає рівного доступу до початкової і середньої освіти.


Відео: Львівський пресклуб

Українські родини мають дуже різні статки, і далеко не всі батьки можуть забезпечити дітей технічними засобами для дистанційного навчання. Таку думку висловила Наталія Тимчій, голова Львівської міської організації ВО “Батьківщина”, пише DailyLviv.

- Ніхто не відміняв Конституцію України, яка гарантує рівний доступ до навчання, - сказала Наталія Тимчій під час засідання «Як змінить долю львівських вчителів дистанційне навчання?», яке відбулось у  Львівському пресклубі.  – Але у Львові є багатодітні або родини на межі бідності, для яких якісний комп’ютер чи смартфон – розкіш. Як ці діти зможуть вчитися дистанційно? Чи подбає про них держава? А ще у нас є родини із сіл, де постійно виникають проблеми з інтернетом. От у Зашкові днями 12 разів за добу світло зникало. Про яку рівність тут можна говорити? Я також непокоюсь за дітей з особливими потребами – у випадку із дистанційним навчанням вони взагалі втратять навички соціалізації, яка для них є вкрай необхідною.  

Наталія Тимчій запевнила, що дистанційне навчання ще більше загострить проблему із педагогічними кадрами. 

- У Львові вже зараз, напередодні 1 вересня, є 81 вакансія у школах: переважно не вистачає вчителів фізики, математики, інформатики, іноземних мов, - зауважила Наталія Тимчій.  – У зв’язку із епідемією МОН планує ввести поділ на групи, щоб у класі перебувала менша кількість дітей. Але ж це додаткові кадри, додаткове навантаження! Звідки візьмуть стільки вчителів, яким платять по 5-6 тис. грн заробітної плати? 

На її думку, держава мусить вже і негайно підтримати і школу, і заклади профтехосвіти, щоб не порушувати конституційні гарантії.

- Уже на найближчій сесії ВР треба прийняти закон, який би захищав педагогів на рівні із медиками. Адже освіта, знання наших дітей – не є менш пріоритетними, ніж здоров’я, - наголосила Наталія Тимчій. 

У Львові хочуть вчителів прирівняти до медиків за рівнем загрози захворювання на COVID-19.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів