У Києві сподіваються, що українські військові в Криму протримаються до референдуму 16 березня, – експерт

23:12 10 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: kerch.fm

Про це повідомляє в понеділок керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

Він інформує сьогодні на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»

«Підсумки 10 березня почну нетрадиційно – я просто не можу стверджувати те, наскільки це погано, бо не можу оцінити, наскільки гірше могло б бути. Отже, щодо подальшої долі українських військових у Криму, виходячи зі сьогоднішнього нашого спілкування в Міноборони (як переповідав «Щоденний Львів», сьогодні, 10 березня відбулася зустріч координаторів групи «Інформаційне Опір» зі заступником міністра оборони України Петром Мехедом).

Позиція військового керівництва щодо наших військ у Криму полягає в тому, щоб будь-що протриматися до референдуму в Криму, який запланований нинішньою нелегітимною владою АРК (Автономної республіки Крим. – «ЩЛ») на 16 березня. Ця позиція базується на тих міркуваннях, що російські війська не перейдуть до збройного протистояння до референдуму. Оскільки в іншому випадку втрачається сам сенс його проведення.

Водночас, будь-яка спроба наших військ чинити опір зі застосуванням зброї, або будь-яка спроба Києва провести військову операцію в Криму буде негайно використана для «захисту» Криму Росією від «бандерівських військ». І тоді Крим однозначно не наш.

У той час як, на думку української сторони, після проведення нелегітимного референдуму Росія не зможе й надалі підтримувати сьогоднішню ситуацію в Криму. Тоді як Україна зможе апелювати до міжнародного співтовариства, вказуючи на нелегітимність референдуму в Криму.

Тобто сьогодні головне – щоб українські військові стояли до 16 березня. Я розумію, що це дуже важке і неоднозначне для всіх нас рішення нашого військово-політичного керівництва.

Я не беруся його підтримувати чи критикувати, усвідомлюючи, що будь-який альтернативний варіант повинен спочатку відповідати на запитання про те, скільки крові проллється в ході інакших дій, і чим вони можуть закінчитися для України. Тому ми, група «Інформаційне Опір», і не виставляємо це рішення предметом дискусії. Ми лише констатуємо.

Ну а тепер традиційне. З поганого:

1. Лави зрадників поповнилися. П'яний командир Автобата в Бахчисараї скоїв ДТП, після чого його затримала міліція Аксьонова і він пропав. З'явився через добу у власній частини вже дозрілим зрадником. Результат: над Автобат замайорів російський прапор.

Тут важко щось коментувати. Я про командира і говорити не хочу. Боляче, що через одного виродка пропав цілий батальйон. І нехай з них далеко не всі зрадники – зраду командира вони навряд чи коли-небудь забудуть. Таке не забувається.

2. Гірше те, що в усіх наших частинах і підрозділах у Криму спостерігається погіршення морально -психологічного стану особового складу. Цього важко не зрозуміти: люди елементарно втомилися. Один з генералів Генштабу ЗС України мені сьогодні розповідав, як по декілька разів на день обдзвонює всіх командирів частин і пояснює, навіть благає – треба стояти.

Але, не бачачи дій з боку Києва, наші хлопці все частіше задаються питанням: навіщо і кому потрібна їх стійкість? Засудити їх – неможливо. За них можна тільки вболівати душею і серцем.

З хорошого:

1. Ми ще декілька днів тому повідомляли, що російське командування повсюдно попереджає офіцерів ЧФ РФ про ротацію – висилку на нове місце служби в різних екзотичних містах, де стоїть Північний флот. Мовляв, панове російські офіцери «асимілювалися» в Україні, а тому їх треба міняти лояльнішими Путіну вояками.

Сьогодні ми отримали інформацію, що сім'ї військовослужбовців ЧФ РФ масово висловлюють обурення цими веселковими перспективами. Якось нікому не посміхається міняти кримські курорти на дружні посмішки білих ведмедів. Нехай кип'ятяться: «по ходу», це наша «п'ята колона» в тилу ворога.

2. У Криму готуються до 16 березня – колабораціоністи ходять по квартирах кримчан під приводом підготовки до референдуму, просять показати паспорти, і тут же або тікають з пред'явленим українським паспортом, або його рвуть.

Нічого дебільніщого Аксьонов придумати не міг. Український паспорт кримчанин собі відновить. Але от довіру до матінки-Росії та її шавок, діючих винятково методами дрібної криміналу, в людей вже точно не повернеться.

3. Оптимізм вселяє остання доповідь нашого джерела в Брюсселі, яка прийшла до мене буквально годину тому. Цьому джерелу ми довіряємо абсолютно – у нього відмінні зв'язки в дипломатичних колах. Так от, за його інформацією, пленарне засідання Європарламенту, яке проходить із 10 до 13 березня в Страсбурзі, може закінчитися вельми позитивно для України й неприємно для Росії. Європа – на нашому боці.

Будемо сподіватися на краще. Армія каже, що готова до гіршого. Я щиро вірю, що новий день нам цього гіршого не принесе. І, як і ви, готовий зробити все від мене залежне і трохи більше, щоб так і було».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Міністерство оборони України розглядає три варіанти подальшого розвитку ситуації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів