У ЄС продовжили тимчасовий захист для українців до березня 2026 року. Що передбачає

22:26 13 червня 2024 р.

Фото до новини

Рішення ухвалили швидко – Європейська комісія запропонувала продовжити захист 11 червня, всього за два дні було прийняте відповідне рішення міністрів.

Про це інформує Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Захист передбачає, серед іншого: право на проживання та роботу та доступ до медичної та соціальної допомоги.

У четвер, 13 червня, країни-члени Європейського Союзу схвалили продовження тимчасового захисту для українців, які перебувають у Спільноті, до 4 березня 2026 року. Захист передбачає, серед іншого: право на проживання та роботу та доступ до медичної та соціальної допомоги.

Рішення ухвалили швидко – Європейська комісія запропонувала продовжити захист 11 червня, всього за два дні було прийняте відповідне рішення міністрів.

Усі українці, які перебувають в ЄС, захищені. Перший запуск механізму в березні 2022 року запобіг колапсу в державних установах ЄС, оскільки заявки українських переміщених осіб не потрібно було розглядати окремо.

За даними Євростату, в ЄС налічується приблизно 4,2 мільйона людей, які втекли через війну в Україні (дані на кінець березня). Країни ЄС з найбільшою кількістю українських біженців – це Німеччина (1,3 млн осіб, 31% від загальної кількості), Польща (956 тис., 22,7%) і Чехія (364 тис., 9%).

Директива ЄС про тимчасовий захист була прийнята в 2001 році після масштабного переміщення осіб, викликаного збройним конфліктом на Західних Балканах, зокрема з Боснії та Герцеговині та Косова. Вперше його запустили у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів