Суд амністував чиновників, яким закидали розгін Майдану, – ЗМІ (відео)

13:30 12 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: dw.de

Кримінальні справи щодо екс-глави КМДА Попова, екс-заступника секретаря РНБО Сівковича й начальника київської міліції Валерія Коряка закрито.


Відео: news24

Цих чиновників звинувачували в перевищенні владних повноважень у зв'язку з розгоном Майдану 30 листопада. Але, як повідомляє в середу газета «Сегодня» з посиланням на свої джерела в Печерському районному суді Києва, ним ще 7 лютого виправдано колишнього главу КМДА Олександра Попова та колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича й закрито кримінальну справу проти них.

«Українська правда» уточнює, що обвинувачення з них суд зняв, посилаючись на торішній закон про амністію, якийпередбачає звільнення від покарання порушників статті 365 Кримінального кодексу «Перевищення влади або службових повноважень». А «Інтерфакс-Україна» повідомляє, що Попов та Сівкович уже підтвердили закриття кримінальної справи. Перший із них нині – вдома в місті Комсомольськ, але планує повернутися до Києва, а другий розповів, що перебуває на лікарняному і ще не вирішив, чим займатиметься далі.

Обох чиновників після відкриття кримінальної справи про розгін Майдану усунув із посад президент Віктор Янукович. На допиті Попов заявляв, що виконував у ніч на 30 листопада вказівки голови РНБО Андрія Клюєва. Сам Клюєв нещодавно був призначений главою адміністрації президента.

Про це повідомляє сьогодні, 12 лютого, Українська служба «Deutsche Welle». Натомість «Радіо Свобода» інформує в середу:

Суд закрив кримінальне провадження щодо колишніх голови КМДА Олександра Попова, заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича та начальника київської міліції Валерія Коряка, яких обвинувачували у перевищенні службових повноважень під час розгону Євромайдану 30 листопада, через закон «про амністію». Про це йдеться у повідомленні прокуратури Києва.

А речниця столичної прокуратури Яна Соболевська заявила з цього приводу «Таким чином Печерський та Шевченківський райсуди столиці виконали вимоги вказаного закону про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваних, обвинувачених та засуджених за події, що відбувалися у листопаді-грудні минулого року». Повідомляючи про це, «Радіо Свобода» нагадує:

«Уночі 30 листопада минулого року бійці спецпідрозділу міліції «Беркут» жорстоко розігнали мирну акцію протесту на майдані Незалежності. Десятки людей були поранені та затримані.

29 січня парламент голосами переважно провладних депутатів підтримав законопроект регіонала Юрія Мірошниченка «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Документ передбачає «амністію» для затриманих активістів, якщо протестувальники впродовж 15 днів звільнять адмінбудівлі.

Опозиція виступала категорично проти ухвалення даного законопроекту, вимагаючи звільнення затриманих активістів без будь-яких умов. 2 лютого цей закон набув чинності».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів