США залишають війська на авіабазі в Румунії: за сім хвилин ракетного польоту до військ РФ в Криму

20:41 23 січня 2023 р.

Фото до новини

Пентагон утримає кілька тисяч американських військових у південно-східній Румунії ще щонайменше дев’ять місяців.

Ці війська розташовані найближче до поля бою в Україні, ніж будь-який інший підрозділ армії США, заявили в суботу чиновники, повідомляє NYT, пише Dailylviv.com.

Авіабаза Михайла Коґальнічану, розташована лише за сім хвилин ракетного польоту через Чорне море, де російські війська розташувалися в Криму, стала навчальним центром для сил НАТО в південно-східній Європі. Ці сили будуть першою лінією оборони, якщо Росія вдереться далі на захід.

З літа минулого року на авіабазі дислокуються близько 4000 американських солдатів 101-ї повітряно-десантної дивізії, включаючи невеликі групи військ, які часто тренуються прямо на кордоні Румунії з Україною. До цього був менший контингент з 82-ї десантної, який був скерований у складі сил швидкого реагування після вторгнення Росії в Україну в лютому.

Війська 101-ї повітряно-десантної дивізії підуть на ротацію впродовж наступних двох місяців, і офіційні особи сказали, що їх замінить інша бригада 101-ї дивізії, яка базується у Форт-Кембеллі, штат Кентуккі.

За словами офіційних осіб, місію очолить старший персонал, включаючи двозіркового генерала.

До суботи не було зрозуміло, чи Пентагон залишить підрозділ вищого рівня на авіабазі в Румунії чи перемістить свої сили в інше місце.

Відряджання двозіркового генерала так близько до зони бойових дій, за словами військових аналітиків, дозволить швидко прийняти рішення про те, де розмістити війська та озброєння, якщо Росія перенесе війну на територію НАТО.

Цей крок «забезпечить Сполученим Штатам хороші позиції для забезпечення надійної позиції стримування та оборони разом із нашими союзниками на європейському континенті», — йдеться в заяві армії в суботу. «Сполучені Штати продовжуватимуть коригувати свою позицію за потреби у відповідь на динамічне середовище безпеки».

Нарощування військ було частиною червневого зобов’язання президента Байдена - збільшити американські сили в Європі у відповідь на вторгнення Росії. Це також включало близько 12 000 американських військовослужбовців, які зараз базуються в західній Польщі, щоб працювати з силами НАТО в Польщі та країнах Балтії.

Прихильники підтримки сильної присутності в Східній Європі вказали на атаку Росії як на доказ того, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО не зробили достатньо для стримування Москви минулої зими.

Американські війська в Румунії навчають солдат з країн-союзників по НАТО в Болгарії, Німеччині, Угорщині та Словаччині. Хоча вони є одними з підрозділів, які найближче до бою, вони не навчають українські сили передовим системам озброєнь, які постачають українцям.

Румунські військові чиновники вітали американські війська як силу, достатньо велику, щоб забезпечити те, що генерал-лейтенант Юліан Берділа, командувач сухопутними силами країни, описав минулого місяця як «передбачуване стримування та захист разом».

Авіабаза Михайло Коґальнічану поблизу румунського прибережного міста Констанца раніше слугувала сонним форпостом для навчання військ НАТО, у тому числі кількох сотень американських солдатів, і була більш відома в армії як проміжна станція з невеликою їдальнею для сил США, що прямують до та з Афганістану.

Біля узбережжя Румунії зауважено літак НАТО Boeing P-8 Poseidon

Літак далекого радіолокаційного стеження НАТО приземлився в Румунії: яка мета (відео)

НАТО перекидає ближче до України літаки далекого радіолокаційного стеження

США почали перекидати 1250 одиниць військової техніки для зміцнення східного флангу НАТО

До Румунії увійшли батальйон Нацгвардії США і загін F-35

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів