США дають утричі менше, аніж просила Україна, але найбільше від часів Плану Маршалла

22:18 15 червня 2022 р.

Фото до новини

США надаватимуть Україні $1,5 мільярда щомісячно впродовж наступних кількох місяців, щоб забезпечити безперебійне державне управління.

Про це повідомляє Голос Америки, пише Dailylviv.com

Про це заявив головний заступник керівника Відділу з питань Європи та Євразії у Держдепі США Дерек Гоґан під час конференції “План Маршалла: уроки для України”, яку організував Центр Вудро Вілсона у Вашингтоні.

“Ми вже надали мільярд доларів на ці потреби ( державного управління - ред.) через механізми, які допомагають надати пряму підтримку бюджету. І буде більше. Близько 1,5 мільярда доларів на місяць виділятимемо впродовж найближчих 4-5 місяців”, - повідомив Дерек Гоґан, який раніше був послом США в Молдові (2018-2021рр.).

За словами дипломата, підтримка Вашингтоном України в час цієї війни є найбільшою за обсягом допомогою, яку США надавали Європі з часу фінансування “Плану Маршалла” після Другої Світової війни.

“Допомога, яку США виділяють (Україні - ред.), на основі ухвалених за останні кілька місяців двох законів, складає загалом 53,6 мільярда доларів. І ми виділяємо цю допомогу у повній координації з нашими міжнародними партнерами”, - зазначив представник Державного департаменту США.

Американська концепція допомоги Україні має середньотермінову і довготермінову мету, зазначив Дерек Гоґан. Він надвав основні напрямки середньотермінової допомоги:

Підтримка державного управління (пряма підтримка українського бюджету)

Підтримка соціальної стійкості (харчова безпека, підтримка громадянського суспільства і ЗМІ)

Психологічна й соціальна підтримка (реабілітаційна допомога; підтримка людей, травмованих війною)

Безпека і стійкість (допомога прикордонникам та правоохоронцям)

Відповідальність (допомога в розслідуванні воєнних злочинів).

Серед напрямків довготермінової допомоги представник Держдепу назвав такі категорії:

Допомога Україні в відновленні збору надходжень

Підтримка у проведенні демократичних реформ

Стимулювання інвестицій у приватний сектор

Підтримка енергетичної диверсифікації

Відновлення критичної інфраструктури

Продовження безпекової і військової підтримки

Дерек Гоґан уточнив, що США долучають союзників і партнерів до підтримки України. “Путінська агресія назавжди змінила Європу”, - додав він.

Представник Держдепу наголосив також на важливості спільної допомоги Україні з боку США та європейських партнерів.

Дерек Гоґан: “Наші зусилля з підтримки України, подолання наслідків цієї війни, змінили курс цього конфлікту і зміцнили відносини з партнерами та союзниками”.

“Всупереч планам Путіна, цей конфлікт активізував європейську демократію. І не лише європейську, але й більшість країн світу. Це не було б можливим без тісної співпраці США, союзників і партнерів, в час, коли ми очолюємо глобальні зусилля, аби Росія понесла відповідальність, і щоб надати Україні критичну безпекову і економічну та гуманітарну допомогу”, - сказав дипломат.

Він додав: «Вони розраховували, що війна буде швидкою і закінчиться капітуляцією України, втім український народ продемонстрував надзвичайну стійкість”.

Раніше український уряд заявляв про потребу в 5 млрд доларах щомісяця, щоб підтримувати урядові функції.

Президент США Джо Байден 9 травня підписав закон про лендліз, а 21 травня – підписав закон про надання 40 мільярдів доларів допомоги для України і анонсував нову партію озброєння для української армії.

США надають Україні важку артилерію: гаубиці і боєприпаси

Ракети Harpoon звільнять Чорне море від російських кораблів, а гаубиці - суходіл

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів