Скасовано гриф секретно про масову депортацію населення зі Західної України в 1940-х і 1950-х роках

15:10 7 лютого 2023 р.

Фото до новини

Комісія з питань роботи зі службовою інформацією в апараті Міністерства внутрішніх справ України скасувала гриф «Для службового користування» зі справ галузевого державного архіву МВС, які стосуються масових депортацій населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках.

Про це інформує МВС, пише Dailylviv.com.

Законом України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років» розпорядників архівної інформації зобов’язано надавати та оприлюднювати архівну інформацію щодо репресивних органів та заборонено віднесення архівної інформації репресивних органів до службової інформації.

«Метою цього закону є забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів та заборона обмеження доступу до неї. Тож документи репресивних органів мають бути доступними для громадськості, в тому числі шляхом розміщення на офіційних вебсайтах», — зауважив Іван Сопіга.

У фондах Галузевого державного архіву зберігаються документи, які стосуються масових депортацій населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках, ешелонні списки громадян Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

Комісією також було прийнято рішення рекомендувати Галузевому державному архіву МВС продовжити роботу щодо перегляду архівних справ з метою виявлення подібної інформації та донесення її до відома громадськості.

Агентів КГБ назвуть поіменно

ІНП оприлюднив список прізвищ, яких стосується закон про декомунізацію

ГПУ відкрила провадження проти вбивці художника УПА

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів