Ще рік тому Майк Джонсон закликав Америку молитися за український народ

08:13 26 жовтня 2023 р.

Фото до новини

А тепер новообраний спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон закликає допомогти Ізраїлю знищити ХАМАС.

Спікером Палати представників Конгресу США обрали Майка Джонсона - прихильника Дональда Трампа у лавах Республіканської партії. За нього проголосували 220 з 429 присутніх конгресменів. Майк Джонсон – юрист і колишній радіоведучий, який працює в Палаті представників з 2016 року. Про це інформує BBC Україна, пише Dailylviv.com.

У 2020 році Джонсон вважався ключовим гравцем у спробі заперечити перемогу представника Демократичної партії президента Джо Байдена на президентських виборах того року.

Коли Дональд Трамп у середу вранці прибув до суду Нью-Йорка для розгляду справи про цивільне шахрайство, він розповів про перспективи обрання Майка Джонсона, сказавши, що "здається, це відбудеться".

"Я не чув жодного негативного коментаря про нього, - сказав Дональд Трамп. - Він усім подобається, його всі поважають".

Джонсон після початку російського вторгнення був прихильником надання допомоги Україні. Він закликав до "виснажливих санкцій проти російських інтересів", виключення Росії з глобальної торгівлі та міжнародних організацій. "Америка молиться за український народ", – наголошував Джонсон.

У квітні 2022 року він підтримав ленд-ліз для України. Однак потім він став скептиком щодо надання допомоги Україні, голосував проти законопроєктів про надання нового фінансування.

"Американські платники податків надіслали понад 100 мільярдів доларів допомоги Україні за останній рік, - писав Джонсон у твітері (нині соцмережа X) у лютому 2023 року. - Вони заслуговують на те, щоб знати, чи український уряд є цілком відвертим і прозорим щодо використання цієї величезної суми ресурсів платників податків".

За даними Кільського інституту світової економіки, з початку війни в Україні у лютому 2022 року адміністрація Джо Байдена та Конгрес США надали Україні понад 75 млрд доларів гуманітарної, фінансової та військової допомоги.

Деякі представники республіканської партії у коментарях CNN висловили думку, що Джонсон поставить на голосування спільний пакет допомоги Україні та Ізраїлю, запропонований президентом США Джо Байденом. 

Без спікера цей пакет, що передбачає 61 млрд дол допомоги Україні, фактично був заблокований. Тож його обрання може розблокувати процес схвалення, якщо буде згода залишити спільний пакет для України та Ізраїля. 

Відсутність нового пакету допомоги Україні може невдовзі поставити під сумнів фінансову та збройну підтримку Києва Вашингтоном.

Майк Джонсон є палким прихильником надання допомоги Ізраїлю і закликає до знищення ХАМАС.

Останнього спікера Палати представників Конгресу США, Кевіна Маккарті, відправили у відставку 3 жовтня за вимогою невеликої групи трампістів Республіканської партії після того, як він уклав угоду з президентом Байденом про збереження фінансування уряду.

Відтоді Палата представників Конгресу США лишалася без спікера.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів